De Swollenaer

Donderdag, 30 mei 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Zwolse politici doen oproep: ‘Red de kinderen uit de kampen’

Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE - #SOSMoria heeft op donderdag 23 april om 11:58 een laatste noodsignaal gegeven in veertig gemeenten in Nederland: ‘Red in ieder geval vijfhonderd kinderen’.

“De evacuatie van kinderen zonder ouders uit de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden is begonnen. Terwijl Duitsland, Luxemburg en negen andere lidstaten kinderen redden, doet Nederland niets”, stellen initiatiefnemers huisarts Steven van de Vijver en gynaecologe Sanne van der Kooij. “Dat terwijl al ​veertig gemeenten​ hebben toegezegd kinderen te willen opnemen.”

Noodsignaal

Het noodsignaal nam verschillende vormen aan, zoals een vertolking van kerkkoren van het #SOSMoria lied of een corona-proof (kinder)demonstratie. In Zwolle speelde het Medan Trio het lied ‘Moria’ geschreven door Nawras Altaky en deden raadsleden Patty Wolthof van de PvdA en Leo Elfers van het CDA een oproep via een videoboodschap. In veel gemeenten deden ook kerken mee. Deze ochtend stond de oproep, ondertekend door vele organisaties en prominenten, ook in het AD: ‘Kabinet: toon solidariteit in Europa, ook met kinderen op de vlucht. Griekenland zond acht maanden geleden een noodkreet naar alle lidstaten van Europa; alstublieft, help 2.500 alleenreizende kinderen, door hen in veiligheid op te nemen. Kinderen uit Syrië en Afghanistan die zonder familie vastzitten in overvolle vluchtelingenkampen. Een noodkreet die door de corona crisis alleen maar urgenter is geworden; de situatie in de kampen is potentieel catastrofaal. Meer dan tien lidstaten – en Zwitserland – hebben de hulpvraag gehoord en gehonoreerd. De evacuatie onder aanvoering van de Europese Commissie is begonnen en de eerste kinderen zijn vorige week overgebracht naar Luxemburg en Duitsland. Nederland moet hun voorbeeld volgen. Wij roepen het kabinet op: Help deze kleine groep kinderen. Wees solidair met de Grieken. En wees solidair met de tien landen die al meehelpen.’

Ramp

De initiatiefnemers: “Vorige maand hebben wij samen met zevenduizend Europese artsen en vijftigduizend mede-ondertekenaars gewaarschuwd dat er een humanitaire ramp dreigt in de vluchtelingenkampen van de Griekse eilanden. Het hele continent is in beweging gekomen, behalve Nederland. Nu is de allerlaatste kans voor het kabinet om de vluchtelingen per direct in veiligheid te brengen. Wij vragen het kabinet nu: neem in ieder geval deze vijfhonderd kinderen op. De tijd is bijna om.”

Epidemie

“Het is niet de vraag of de epidemie uitbreekt, maar wanneer. Afstand houden in het kamp is een illusie en veel vluchtelingen zijn al verzwakt en getraumatiseerd”, aldus Van der Kooij. Zij werkt als gynaecoloog in NoordWest Ziekenhuisgroep locatie Den Helder. Van de Vijver is huisarts in het OLVG in Amsterdam. Naast hun reguliere werk als artsen in Nederland werkten Steven en Sanne als arts in kamp Moria op Lesbos.