De Swollenaer

Maandag, 22 april 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Peuters en kleuters leren met prentenboek ‘Fogul' meer over vogels

Peuters en kleuters leren met prentenboek ‘Fogul' meer over vogels
Foto: Eigen foto
Redactie: Erik-Jan Berends

DALFSEN - Een prentenboek met kleine gedichten over vogels. Dat is Fogul, een boek voor peuters en kleuters die graag voorgelezen willen worden.

Met Fogul denken auteurs Heleen Goutbeek en Atty van Lenteren een ontbrekende schakel in het assortiment van kinderboeken aan te vullen. “Voor grotere kinderen is er breed aanbod, maar voor peuters en kleuters is geen ‘vogelboek’ te vinden. Kinderen zijn echter slim en kunnen ook op hele jonge leeftijd verschillende soorten vogels onderscheiden.”

Goutbeek heeft voor Fogul twintig aquarellen gemaakt van vogels die peuters en kleuters in hun dagelijkse leven kunnen tegenkomen. Van Lenteren maakte er korte gedichten bij. “Om het voor deze kinderen aantrekkelijk en herkenbaar te maken, zijn niet alleen de vogels getekend maar is iets toegevoegd dat verwijst naar hun eigen leven, bijvoorbeeld een snoepje. Door nieuwe kennis te linken aan bestaande kennis wordt informatie beter opgeslagen, is de achterliggende gedachte.

Het resultaat is niet alleen een boek waaruit peuters en kleuters graag door ouders, opa’s en oma’s voorgelezen willen worden. Met de tekeningen en gedichtjes proberen de auteurs tegelijkertijd interesse op te wekken voor vogels, zodat zij op latere leeftijd bewust blijven van het belang van vogels en de natuur. Daarnaast is het leerzaam voor ouderen: niet iedereen blijkt de vogelsoorten te herkennen. Het boekje helpt hen op een gemakkelijke weg deze fraaie vogels bij naam te noemen.

Het boek ‘Fogul’ wordt op 12 oktober om 11.00 uur gepresenteerd op de natuurontdekmarkt bij de Westermolen in Dalfsen. De markt is van 10.00 tot 16.00 uur. Op de natuurontdekmarkt is onder meer een stand te vinden van het IVN, Landschap Overijssel, de natuurgids Gerrit Houtschild en een een uilenringer. Fotoclub Dalfsen exposeert vogelfoto’s. Voor de kinderen is er de Kunst Keuken van Ellen Brouwer waar zij een workshop kunnen volgen. Ook kunnen de kinderen er worden geschminkt.