De Swollenaer

Donderdag, 25 april 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Provincie Overijssel bindt de strijd aan met energie slurpende terrasheaters

Provincie Overijssel bindt de strijd aan met energie slurpende terrasheaters
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE - De provincie Overijssel daagt de horeca uit om energie te besparen bij de verwarming van hun terrassen. Hiervoor is een subsidieregeling opgesteld, die de aanschaf van verwarmde kussens ondersteunt.

Door gebruik van deze kussens kan volgns de provincie zo’n 90 procent energie (CO2-uitstoot) worden bespaard. Er is 100.000 duizend euro beschikbaar.

Ruimte

Gedeputeerde Tijs de Bree (energie): “Na een mooie nazomer, komt langzamerhand het najaar in beeld. Veel gemeenten geven horecagelegenheden extra ruimte om hun terrassen te laten staan, zodat de omzet die dit voorjaar door de coronacrisis is misgelopen weer wat kan worden goed gemaakt. De vraag naar terrasverwarming zal hierdoor waarschijnlijk toenemen. Wij dagen horecaondernemers uit om dan te kiezen voor energiezuinige verwarming, en zijn bereid om 30 procent van de aanschafkosten te betalen.”

Duurder

De subsidieregeling is gericht op kleinere ondernemers, met minder dan vijftig medewerkers. Ze mogen geen gas- of elektrische heaters in gebruik hebben naast de kussens. De maximale bijdrage van de provincie bedraagt 3.000 euro per ondernemer. De kussens zijn in aanschaf wel duurder dan de heaters, maar dat kan volgens de provincie worden terugverdiend doordat minder energiekosten worden gemaakt.

Comfortabel

De Bree: “In Overijssel werken we aan 20 procent schone energie in 2023. De helft van die ambitie willen we bereiken met energiebesparing. Gas- en elektrische heaters verwarmen de gehele terrasruimte, waardoor veel van de warmte verloren gaat aan de buitenlucht. Door gebruik van verwarmde kussens kunnen klanten comfortabel genieten, terwijl er veel minder energie wordt verbruikt.”

De regeling gaat in op 1 oktober en werkt met terugwerkende kracht vanaf 1 september voor bedrijven die net hebben geïnvesteerd in verwarmde kussens.