De Swollenaer

Vrijdag, 22 november 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Dick Hoedeman, schrijver met autisme, tekent persoonlijke verhalen op in boek

Dick Hoedeman, schrijver met autisme, tekent persoonlijke verhalen op in boek
Foto: Erik-Jan Berends
Redactie: Erik-Jan Berends
(door Erik-Jan Berends)

BINNENSTAD – In kleine, besloten kring heeft Dick Hoedeman (70) zaterdag bij Waanders In de Broeren zijn boek ‘Typisch’ met als ondertitel ‘22 Auti Biografische Verhalen’ gepresenteerd. “Dat Auti is een grapje, ja, misschien wel een heel nieuw woord”, zegt hij lachend.

De auteur, waarbij drie jaar geleden ASS werd vastgesteld, woont sinds november 2018 in Zwolle. Geboren in Eibergen, groeide hij op in Almelo en woonde Hoedeman vervolgens 35 jaar in de Randstad. De behoefte om dichter bij zijn kinderen te zijn, bracht hem naar Zwolle waar twee dochters wonen. Ook zijn zoon, woonachtig in Kampen, heeft plannen naar de provinciehoofdstad te verhuizen. “Ik had niet veel moeite naar het oosten te verhuizen, omdat ik vanuit mijn jeugd de mentaliteit wel ken: niet te veel praatjes hebben en niet alles meteen willen veranderen.”

Depressie

Zijn roerige leven bracht hem op het schrijverspad. “In de periode dat ik in Alphen aan den Rijn woonde, heb ik een depressie van anderhalf jaar gehad. Later, in Amersfoort, was ik door een depressie drie jaar bedlegerig; ik kwam er alleen uit voor de zorg en om boodschappen te doen. Beide gevallen ontstonden uit relatieproblemen. In de tweede situatie verbrak mijn vriendin na vijftien jaar ons contact. In die depressie dacht ik veel na over relaties en hoe de samenleving in elkaar zit. Ik was er vast van overtuigd dat als ik hier uitkwam mijn leven heel bijzonder zou worden.”

Verhaal

Een heel belangrijk moment voor Hoedeman was 1 mei 2018. “Op één en dezelfde dag kreeg ik te horen dat ik een nieuwe woning in Zwolle kreeg, dat mijn medicatie naar nul ging en dat mijn vriendin al op 1 februari 2016 was overleden.”

Ondertussen kreeg hij in Amersfoort elke twee weken vriendschappelijk huisbezoek van een vrijwilliger van Humanitas. “Hij zei dat ik een vlotte pen had en wilde mijn verhaal van die eerste meidag graag op de site van Humanitas. Dat is tevens het derde verhaal in het boek geworden. Medewerkers van Het Spectrum, die mensen met autisme begeleiden, hebben me gemotiveerd door te gaan met schrijven.”

Studententijd

De overige 21 verhalen in het boek gaan over zijn situatie in Zwolle rondom zijn verhuizing en de inrichting van zijn woning. “Het zijn verhalen uit mijn leven. Ze komen ook uit mijn studententijd en mijn jeugd in Almelo. Vaak heb je bij schrijvers dat die wel wat aandikken, maar dat heb ik niet gedaan. Mijn boek staat gerubriceerd onder ‘non-fictie, autobiografische korte verhalen’. Het woord ‘typisch’ is het woord dat ik als eerste zei, heeft mijn moeder mij verteld. Dat heb ik als titel voor het boek gekozen.” Hoedeman vertelt dat hij ‘een beetje op een roze wolk zit’ als hij schrijft. “Dat heb ik al bij een mailtje. Het schrijven op zich heb ik denk ik van mijn ouders, zij waren ook heel ‘talig’. Overigens schrijf ik altijd met klassieke muziek op de achtergrond, vooral met Mozart, die is geniaal!”

Prikkels

Een psychiater constateerde in zijn periode in Amersfoort dat Hoedeman hem niet zo goed aankeek. “Hij vermoedde dat ik in het autistische spectrum zat. Daarop heb ik de diagnose ASS gekregen. Ik heb last van prikkels. Ook heb ik vaak het idee dat ik niet goed wordt begrepen, omdat ik met mijn gedachten al een stuk verder ben. Van de ene kant was ik blij met de diagnose, van de andere kant vroeg ik me af wat dit voor mij zou betekenen. Ik ben er meteen over gaan lezen. Ik houd van een duidelijke diagnose en heldere taal. Met termen als ‘eventueel’ en ‘mogelijk’ kan ik moeilijk overweg. Met mijn autipas kan ik mensen vragen hiermee rekening te houden.”

Muziek

Zijn dochter heeft heeft ideeën aangedragen voor de cover van het boek. “Het laat iets van mezelf zien. Ik houd van een glas wijn, met mate hoor, en muziek. Vandaar de muzieknoten. Bij het maken van het boek hebben we kwaliteit als uitgangspunt genomen; er is veel zorg aan besteed. Het duurde me dan ook wel een beetje lang voordat het er lag, maar het boek is ook niet bedoeld als verdienmodel.” Hij geeft ‘Typisch, 22 Auti Biografische Verhalen’ zelf uit. Het boek kost 15 euro en is te bestellen per e-mail typischdickhoedeman@gmail.com. Na het overmaken van het totaalbedrag en de bezorgkosten krijgt men het boek thuisgestuurd.