De Swollenaer

Donderdag, 30 mei 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Gasthuisplein en Nieuwe Markt worden autoluw, meer ruimte voor terrassen

Gasthuisplein en Nieuwe Markt worden autoluw, meer ruimte voor terrassen
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE – De gemeente Zwolle verwacht ook komend weekeind weer veel mensen in de binnenstad. Voor de veiligheid van bezoekers, ondernemers en bewoners, heeft ze een aantal extra maatregelen genomen.

Zo worden het Gasthuisplein en de Nieuwe Markt vanaf vrijdag 5 juni autoluw. Het Gasthuisplein wordt vanaf die datum bij de Vijfhoek dagelijks van 12.00 tot 06.00 uur afgesloten voor autoverkeer. Op vrijdag 5 en zaterdag 6 juni gebeurt dit met een hekwerk. Een verkeersbegeleider houdt hier toezicht. Bewoners van de Wolweverstraat en de Nieuwe Markt krijgen een ontheffing.

Bethlehemskerkplein
Horecagelegenheden op het Bethlehemskerkplein mogen hun terras uitbreiden naar de Sassenstraat. De straat blijft wel toegankelijk voor voetgangers, fietsers en auto’s. Ook op de Jufferenwal krijgen terrassen meer ruimte. Voetgangers kunnen over een afgeschermd deel van de rijbaan lopen.

Fietsenstalling
Bij het Kerkbrugje komt, aan de kant van het centrum, een tijdelijke extra fietsenstalling. Hiermee willen de gemeente mensen stimuleren om te voet naar het centrum te gaan, om zo de drukte met fietsen te beperken.

Maatregelen

In aanloop naar het Pinksterweekeind kondigde de gemeente ook al enkele maatregelen aan. Deze blijven ook nu nog van kracht. In het kort:

  • De Melkmarkt en de Grote Markt zijn alleen toegankelijk voor voetgangers. Hier geldt eenrichtingsverkeer, net als voor een groot deel van de Roggenstraat (vanuit de Diezerstraat richting het Meerminnenplein) en de Spiegelstraat (vanuit het Meerminnenplein naar de Diezerstraat).
  • De stegen die uitkomen op de Melkmarkt en de Diezerstraat worden fietsvrij.
  • Op het Rodetorenplein en het Grote Kerkplein staan pop-up fietsenstallingen en twee extra toiletunits. Ook de overige openbare toiletten in de stad zijn weer open.
  • Tekstkarren bij de Sassenpoort, de Melkmarkt/Jufferenwal en de Diezerpoortenplas geven aan of het nog veilig en verantwoord is om het centrum te bezoeken. Ook worden verkeersregelaars en fietscoaches, gastheren en gastvrouwen, politie en handhavers ingezet om de veiligheid in het centrum te waarborgen. Aanvullend hierop wordt de drukte wanneer nodig gemonitord met behulp van de al in de binnenstad aanwezige camera’s.

Op de bijgevoegde plattegrond staan de nieuwe wijzigingen en de wijzigingen die vorige week zijn ingegaan.

Vertrouwen
De gemeente meldt erop te vertrouwen dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt en de afspraken naleeft. “Want alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat we dit weekeind, maar ook de komende weekeinden, kunnen genieten van een veilige én levendige binnenstad.”

Houd voor actuele informatie over een bezoek aan het centrum ook de social media kanalen (Facebook en Twitter) van de gemeente in de gaten.