De Swollenaer

Maandag, 22 april 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Hoe betrouwbaar zijn de cijfers van GGD IJsselland?

Hoe betrouwbaar zijn de cijfers van GGD IJsselland?
Redactie: Erik-Jan Berends

(door Enrico Kolk) REGIO - De betrouwbaarheid van GGD IJsselland is in het geding. Tot twee keer toe kwam vorige week via het RIVM naar buiten dat er in Zwartewaterland iemand zou zijn overleden aan het coronavirus. Over die cijfers rijzen de nodige vragen.

Het RIVM is de aangewezen bron voor de pers als het gaat om de cijfers rondom het coronavirus. De GGD is op haar beurt weer de instantie die de cijfers doorgeeft aan het RIVM. Vorige week bleken die cijfers onjuist. Pas zaterdag meldde de GGD IJsselland dat de cijfers van voor half april waren. “Een administratieve inhaalslag”, aldus de GGD toen in een verklaring.

Media

Daarbij wees de instantie met de beschuldigende vinger naar de media. “Er zijn niet ineens 28 mensen in onze regio overleden door COVID-19 de afgelopen week, zoals sommige media hebben begrepen”, meldde de GGD IJsselland. “Gelukkig klopt de snelle conclusie bij sommige media dat er zo’n groot aantal overleden zou zijn niet.”

‘Inhaalslag’

Wat de GGD niet vermeldde, is dat zij pas na een week van ‘inhaalslag’ met deze verklaring kwam. Vooraf was niet bekendgemaakt dat dit zou gebeuren. Ook werd de verklaring pas zaterdag later op de dag gepubliceerd, toen vrijwel alle landelijke media al gewag maakten van het hoge sterftecijfer. Ook woensdag, toen de pers werd bijgepraat door onder andere Rianne van den Berg, directeur Publieke Gezondheid van de GGD IJsselland, werd er geen melding gemaakt van de 'administratieve inhaalslag'.

Betrouwbaar

De vraag rijst nu hoe accuraat de cijfers die de GGD in de afgelopen tijd doorspeelde aan het RIVM dan zijn geweest. Ook is niet bekend hoe betrouwbaar de cijfers in de komende tijd gaan zijn. De redactie van BrugMedia heeft daarover vragen gesteld bij de GGD. Antwoorden worden in de loop van de dag verwacht.