De Swollenaer

Donderdag, 25 april 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Wijkbewoners steunen verkeersactie in Oud-Ittersum

Wijkbewoners steunen verkeersactie in Oud-Ittersum
Foto: Eigen foto
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE - In Oud-Ittersum is zaterdag op ludieke wijze aandacht gevraagd voor de verkeersveiligheid in de wijk. Ruim honderd wijkbewoners kwamen af op de verkeersactie. De actie werd gesteund door Veilig Verkeer Nederland en de gemeente.

Hoewel de inrichting van de weg het niet doet vermoeden, begint de 30 kilometerzone van de wijk al aan het begin van de Nieuwe Deventerweg. Deze loopt door tot in de straten achter Thorbeckelaan en Troelstralaan. Dat actie nodig is blijkt wel uit het aantal van circa tienduizend fietsers per etmaal dat over de Nieuwe Deventerweg rijdt in combinatie met vaak te hard rijdend verkeer, zegt Reinoud Schoemaker. “Met de grote groepen kinderen en diverse oversteekplaatsen geeft dit nog wel eens onveilige situaties. Iets wat je dus niet wilt. Ouders met kleine schoolgaande kinderen, oudere scholieren, e-bikes, brommers en dat in combinatie met het autoverkeer waarvan er velen de weg gebruiken om drukte op andere wegen te omzeilen.” Dat onvrede over de te hoge snelheden bij meerdere wijkbewoners speelt blijkt volgens hem wel uit de steunbetuigingen en de ‘duimpjes’ die zijn uitgedeeld.

Pylonen

Veilig Verkeer Nederland verzorgde zaterdag een remproef waar men het verschil kon zien tussen een remweg bij 30 en bij 50 kilometer per uur. Kinderen mochten pylonen neerzetten op de plek waar zij dachten dat de auto zou stoppen. Schoemaker: “Waar bij 30 kilometer per uur de pylonen niet werden geraakt, was dat anders bij 50 kilometer per uur. Een groot deel van de pylonen ging om, en dan hadden we goed zicht en een droge weg. In de praktijk zal remweg nog langer zijn met mogelijk fatale gevolgen.”

Stickers

Het actiecomité had een stand ingericht waar bezoekers in gesprek konden gaan en stickers konden afhalen voor op de kliko. Aansluitend ging een team door de wijk om op verschillende plekken 30 op de weg te spuiten. Samen met de 30 kilometer smileys die een aantal weken blijven staan, hoopt het actiecomité een aantal mensen kunnen bereiken en dat de snelheid wordt aangepast en iedereen veilig over straat kan.

Voor de langere termijn hoopt de vereniging op een reconstructie van de Nieuwe Deventerweg waardoor de hogere snelheden niet meer mogelijk zijn. Dit zal volgens de buurtbewoners ook uitstraling hebben naar de rest van de wijk.