De Swollenaer

Maandag, 15 juli 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Coronavirus-app CoronaMelder is nu in Overijssel beschikbaar

Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE – Om de kans op verspreiding van het coronavirus te beperken, is maandag de praktijktest van CoronaMelder begonnen. Overijsselaars kunnen hieraan meedoen. Ze kunnen de CoronaMelder app downloaden op hun telefoon en helpen te testen hoe CoronaMelder werkt in aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek.

Door de deelname van GGD Twente en GGD IJsselland omvat de praktijktest heel de provincie Overijssel. Begin juli was in Twente de gebruikerstest van CoronaMelder. De praktijktest is een vervolg op dat onderzoek.

Meedoen
Inwoners en bezoekers van Overijssel kunnen sinds 17 augustus eenvoudig meedoen aan de praktijktest van CoronaMelder. Ze moeten daarvoor de app downloaden. Wie een Android-telefoon heeft, vindt de app in de Google Play Store. Mensen met een iPhone kunnen de app in de App Store downloaden. Belangrijk is dat ze toestemming geven voor het veilig uitwisselen van unieke anonieme nummers en het sturen van een melding als ze besmettingsgevaar hebben gelopen. Ook is het belangrijk dat ze Bluetooth aanzetten én aan laat staan. Alleen dan kan de app meten of ze bij andere appgebruikers in de buurt zijn geweest.

Melding

Wie minstens vijftien minuten dicht bij iemand is geweest die later corona blijkt te hebben en die ook de CoronaMelder app heeft, dan krijgt de app-gebruiker - als deze persoon zijn codes met de GGD deelt - een melding met het advies thuis te blijven en zich zeven dagen na het contact te laten testen op corona. Ook als degene geen klachten heeft. Wie in dit geval geen melding krijgt, hoeft niets te doen. Als CoronaMelder landelijk wordt ingevoerd, kan men deze app blijven gebruiken. Wie het installeren van de app lastig vindt, kan een familielid of bekende vragen dit te doen. Dit duurt hooguit enkele minuten. Contact opnemen met de helpdesk via 0800 1280 kan ook, ook met technische vragen over de app.

Vrijwillig
Tijdens de praktijktest wordt gekeken hoe CoronaMelder werkt in aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD. Ook wordt onderzocht of de app goed aansluit op het werkproces van de GGD’en. Met de resultaten worden de app en het werkproces verbeterd. Deelname aan de praktijktest en gebruik van de app is vrijwillig. Wie meer wil lezen over CoronaMelder kan terecht op www.coronamelder.nl of www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-app.