BINNENSTAD - Het monumentale Schnitgerorgel in de Grote Kerk wordt gerestaureerd. Die restauratie gaat minstens twee jaar duren. Omdat het Schnitgerorgel in die periode niet bespeelbaar is, heeft Academiehuis de Grote Kerk een tijdelijk orgel in bruikleen gekregen.
Het tijdelijke orgel is afkomstig uit Gasthuis Leeuwenbergh in Utrecht. Het is heel bijzonder dat juist dit orgel de komende jaren in het Academiehuis zal klinken. Het is namelijk gebouwd door Dirk Andries Flentrop tijdens de vorige restauratie van het Schnitgerorgel (1953-1956). Aan het Leeuwenbergh orgel is te horen hoe Flentrop zich voor zijn eigen orgels liet inspireren door het Schnitgerorgel.
Het orgel werd begin dit jaar uit Utrecht verwijderd. Gasthuis Leeuwenbergh krijgt een nieuwe bestemming waarbij het orgel in de weg staat. Na de demontage van het orgel ontstond in Utrecht evenwel commotie, omdat het orgel onderdeel van het monument zou zijn en daarmee vergunningplichtig. In goed overleg met de gemeente Utrecht, de gemeente Zwolle en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is uiteindelijk besloten dat het orgel maximaal vijf jaar in Zwolle zal blijven. In de tussentijd kan het Schnitgerorgel worden gerestaureerd. Tegelijkertijd wordt gezocht naar een mogelijkheid om het Leeuwenbergh orgel weer een plek te geven in Utrecht.
Onlangs is Academiehuis de Grote Kerk verbouwd. De meeste orgelpijpen zijn toen al uit het Schnitgerorgel verwijderd om ze te beschermen tegen bouwstof. Om kosten te besparen, worden de pijpen pas na de restauratie herplaatst. Stichting Academiehuis de Grote Kerk en Stichting Schnitgerorgel Zwolle verwachten dit najaar de financiering van de restauratie rond te krijgen.
In 2021 bestaat het Schnitgerorgel driehonderd jaar. De eerste resultaten van de restauratie zijn dan te horen tijdens het Stadsfestival.