De Swollenaer

Donderdag, 30 mei 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Palet houdt zomerexpositie in Academiehuis de Grote Kerk

Palet houdt zomerexpositie in Academiehuis de Grote Kerk
Foto: Frida Hengeveld
Redactie: Erik-Jan Berends

BINNENSTAD – De Zwolse kunstenaarsvereniging Palet houdt haar zomerexpositie van 11 tot en met 25 september in Academiehuis de Grote Kerk op de Grote Markt. Bezoekers kunnen er genieten van schilderijen, tekeningen, grafiek, foto’s, keramiek en sieraden.

De zomerexpositie is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en op 14 september (Monumentendag) van 09.00 tot 17.00 uur. De toegang is vrij.

Te zien is onder meer het schilderij ‘Vrouw op fiets’ van Loek Koopmans. “De vrouw fietst haar aanschouwers tegemoet en het licht valt van voren op haar gezicht en schouders, terwijl ze van achteren wordt beschenen door de lage zon”, leggen de organisatoren uit. “Door deze dubbele lichtinval krijgt de vrouw iets transparants, iets van een droombeeld. Omdat de schaduwen bij Koopmans nooit hard zijn, werkt deze tegenstelling niet storend. Wél zorgt het voor een vervreemdend effect, dat nog wordt versterkt door de omhoog geslagen blik van de vrouw. Fietst ze in haar eigen droom of in die van de schilder? Ook Koopmans andere schilderijen, meestal in lichte onverzadigde tinten, hebben vaak een sfeer van droom of verstilling.”

Keramiek

“Heel anders, maar even subtiel is het werk van keramiste Frida Hengeveld”, volgens de organisatie. “Geïnspireerd door de elementen aarde, vuur, water en lucht, modelleert zij de klei tot vormen die vervolgens in een saggar worden gebakken (een saggar is een aardewerken ton waarin vreemde materialen, zoals hooi, zaagsel of zeewier met de werkstukken worden meegebakken). Daarbij ontstaan geometrisch aandoende patronen, ingebed in fijne kleurnuances. Hengevelds werk is door en door aards, maar sommige objecten roepen herinneringen op aan plantaardige en dierlijke vormen, bijvoorbeeld aan zomerpompoenen of bonte zeeschelpen.”

Meer kunst

Naast schilderijen en keramiek toont de expositie meer kunstvormen: van grafisch werk tot beeldhouwwerk. Alle kunstwerken zijn te koop en daarbij is ook weer een aantal kleine kunstwerkjes voor een kleine prijs, de ‘kunstkoopjes’.

Rembrandt

Dit jaar wordt het 350ste sterfjaar van Rembrandt herdacht. Een aantal leden van Palet eert hem met dertig werkstukken die óf in zijn stijl zijn uitgevoerd óf op zijn werk zijn geïnspireerd. Deze zijn te zien in de speciaal ingerichte ‘Rembrandthoek’ van Academiehuis de Grote Kerk.

Zie voor meer informatie www.paletzwolle.nl of www.facebook.com/paletzwolle.