De Swollenaer

Vrijdag, 18 oktober 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Wennen aan de nieuwe regels op Fast 4-dubbelspeltoerooi van jubilerend TC WVF

Wennen aan de nieuwe regels op Fast 4-dubbelspeltoerooi van jubilerend TC WVFWennen aan de nieuwe regels op Fast 4-dubbelspeltoerooi van jubilerend TC WVF
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

WESTENHOLTE – Een elektronisch bord, zichtbaar voor spelers en publiek, met daarop in icoontjes en symbolen alle veranderde regels zoals bij de Next Gen ATP Finals deze week in Milaan was geen overbodige luxe geweest voor TC WVF, dat een, 'in Nederland uniek' Fast4-dubbelspeltoernooi organiseerde als sportieve finale van het veertigjarig jubileum.

Het leek Henk Ruiter, hoofd technische zaken en al sinds 2003 actief in verschillende bestuursfuncties, een leuk idee om de 172 leden van de club eens kennis te laten maken met de regels van de toekomst. Die regels, die er vrijwel allemaal op gericht zijn om het spel sneller en partijen korter te maken, worden voor een deel al toegepast bij juniorenwedstrijden (doorspelen na een netservice en een beslissend punt op deuce) of in het dubbelspel (een supertiebreak als beslissende set). Op de kunstgrasbanen van TC WVF is het op een kille donderdagavond echter vooral nog erg wennen. Wilma Ros en Eline Esveldt zijn niet onverdeeld positief over de aanpassingen. Nog niet in ieder geval. “Voor een toernooitje is het wel leuk, maar niet voor de competitie. Je hebt niet het idee dat je een echte wedstrijd speelt”, zegt Eline na een wedstrijd tegen Roland de Ruiter en Gert Beens, waarvan set twee en drie eindigden met een 'Fast4 tiebreak', die tot vijf punten gaat.

“Een normale (super)tiebreak is al Russisch roulette, dit is nog erger”, vindt Wilma, die zich niet realiseert dat het op 4-1 in de tiebreak van set drie al wedstrijdpunt is. De korte tiebreak en het beslissend punt bij deuce kan de goedkeuring nauwelijks weg dragen. “De lengte van de partijen vind ik juist mooi. Daarom tennis ik”, zegt Eline. “Het is machtig mooi als een game een kwartier duurt en je telkens weer op deuce komt. De spanning is dan zo groot. Dat is het mooiste”, vindt Wilma.

Volgens Ruiter zijn de reacties over het algemeen voorzichtig positief. “Alle nieuwe dingen moeten wennen, maar op zondag zag je dat bijvoorbeeld de netservice al was ingeburgerd. We denken eraan om dit format ook te gebruiken op ons open toernooi in maart. Dan ben je toch onderscheidend en bovendien kun je de wedstrijden beter plannen”, aldus Ruiter, die denkt dat het een kwestie van tijd is voordat de KNLTB een deel van die nieuwe regels gaat invoeren op hun eigen toernooien en competities.

Daarbij moeten worden gedacht aan een beslissend punt bij deuce, doorspelen na een netservice, sets van vier games in plaats van zes en geen pauzes tijdens de sets.