(door Mark de Rooij)
ZWOLLE – ZAC en Zwolsche Boys hebben de samenwerkingsovereenkomst aangaande het vrouwen- en meisjesvoetbal met minimaal drie jaar verlengd, maar dat ging niet zonder slag of stoot. De samenwerking tussen de clubs die tegen wil en dank buren zijn, moest grondig worden geëvalueerd. Één van de uitkomsten is dat er van de voetbalsters meer wordt verwacht qua vrijwilligerswerk.
Het was logisch, en bovendien goed voor de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal, dat ZAC en Zwolsche Boys vier jaren geleden de samenwerking op dit gebied aangingen en daarvoor een aparte tak in het leven riepen, SVO VVZ (samenwerkingsverband voetbalopleiding voetbal vrouwen Zwolle). Door de samenvoeging was het veel gemakkelijker om teams samen te stellen.
Die aantallen vielen achteraf gezien wat tegen en de samenwerking verliep ook niet van een leien dakje. De KNVB moest er dit jaar aan te pas komen om het wantrouwen bij beide partijen weg te nemen. “Daar is ZAC de KNVB erkentelijk voor”, zegt secretaris Roel Broeksma namens de oudste voetbalclub van Zwolle. “Dat was ook echt nodig. De dubbele agenda is weggewerkt.” Wat precies de hete hangzijzers waren, willen de betrokkenen liever niet zeggen om, zoals Broeksma het verwoord, niet meteen weer een bom te leggen onder de samenwerking. “Het was moeilijk om gezamenlijk doelen te stellen. Het was iedere maand afstemmen, dit wel dat niet. Dat was te ad hoc. Nu hebben we een bepaalde strategie uitgewerkt.”
Een belangrijke koerswijziging voor SVO VVZ is dat er van de voetbalsters meer wordt verwacht qua vrijwilligerswerk voor één van de twee clubs. “Het samenwerkingsverband ging een beetje een eigen leven leiden. Dat betekent dat je eigenlijk met een derde vereniging op het sportpark zat en dat klinkt wel aardig –dat heeft een wervende kracht dachten wij- , maar dat viel tegen. En het grote nadeel was dat de leden van VVZ zich geen ZAC'er of Zwolsche Boys-lid meer voelden. Daardoor konden ze zich als een soort consument gedragen. Dat was nou net niet de bedoeling. We wilden dat de vrouwen ook binnen de vereniging een rol hebben. Die rol namen ze niet, en het dreef steeds verder af”, legt Broeksma uit.
Zwolsche Boys-voorzitter Hennie Kenkhuis valt Broeksma bij: "Het kan niet zo zijn dat ze alleen maar consument zijn, je bent een vereniging en dat betekent dat je ook taken uitvoert die de vereniging draaiende houden. Daar hebben we nu dus ook goede afspraken over kunnen maken. Ook met de dames zelf ja."