De Swollenaer

Donderdag, 30 mei 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Turkse thee en Hollands bier; Ulu Spor en Storica slaan handen ineen

Turkse thee en Hollands bier; Ulu Spor en Storica slaan handen ineen
HFC Storica-voorzitter Freddy Jansen (rechts) en Ulu Spor-voorzitter Erman Schuurman. Op de achtergrond het clubhuis van Ulu Spor.
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - Of het tot een fusie komt is de vraag, maar HFC Storica en FC Ulu Spor gaan per direct samenwerken op het gebied van jeugd, accommodaties en materiaal. Daarmee is er eindelijk een stap gezet naar een samengaan van (twee van) de voetbalclubs op het Hoge Laar. Dieze West haakte af in het samenwerkingsproces, maar voor Storica en Ulu Spor is de noodzaak evident. “Als we op de oude voet verder gaan, bloedt het dood”, zegt Ulu Spor-voorzitter Erman Schuurman. Ook collega-preses Freddy Jansen windt er geen doekjes om. “Dit is de redding van Storica.”

Het hangt al een tijdje in de lucht, maar eindelijk zijn er concrete stappen gezet in een samengaan van de voetbalclubs, naar goed voorbeeld van de grote buurman op het Hoge Laar (fusieclub HC Zwolle). Na een eerste bijeenkomst, waarin Chris Smit op verzoek van Storica-voorzitter Freddy Jansen een presentatie gaf, werden Ulu Spor en Storica enthousiast maar hield Dieze West het voor gezien. Die club denkt het op eigen houtje te kunnen redden. Smit is de oud-voorzitter van CSV ‘28 die de verhuizing van het Hoge Laar naar Stadshagen leidde.

Ulu Spor-voorzitter Erman Schuurman en Storica-voorzitter Freddy Jansen zien in tegenstelling tot Dieze West alleen maar voordelen. Met name op het financiële vlak (het delen van de accomodaties, kosten voor veldhuur, onderhoud en het materiaal) gaan de clubs erop vooruit. “Als we één kantine gebruiken, kunnen we de andere verhuren. Een kinderdagverblijf bijvoorbeeld. We moeten kijken voor welk gebouw er een klant komt”, geeft Schuurman als voorbeeld. “De veldhuur is de laatste jaren ook steeds duurder geworden. Met slechts tweehonderd leden kan dat erin hakken”, aldus de oud-speler die al weer heel wat jaren voorzitter is van Ulu Spor. Hij benadrukt dat de relatie tussen Ulu Spor en Storica altijd goed is geweest en dat de overduidelijke verschillen tussen de Turkse en de Hollandse club niet voor problemen hoeven te zorgen.

FC Het Hoge Laar

“Je moet niet naar de verschillen kijken, maar naar de overeenkomsten. Uiteindelijk zijn het twee voetbalclubs. Ik verwacht niet dat het botst. Als dat aspect (cultuur, geloof, MdR) een belemmering zou zijn, had je niet eens kunnen praten.” Of het tot een fusie komt, is voor Schuurman toekomstmuziek. “Het kan wel naar een fusie gaan, maar de jeugd willen we in ieder geval zo snel mogelijk samenvoegen.” Beide voorzitters reppen van een gezamenlijke jeugdafdeling die het liefst volgend seizoen al actief is. Over de naam hiervoor is ook al nagedacht. “FC Het Hoge Laar.”

Werkgroepen

Jansen is dolblij dat zijn club eindelijk een ‘partner’ heeft gevonden (“alleen kun je niet overleven”) en spreekt van een zeer positieve sfeer op de ledenvergadering van maandag 14 mei. Leden van beide clubs stemden in het clubhuis van Ulu Spor in met de samenwerkingsvoorstellen en diverse bruggen werden geslagen. “Er zijn al werkgroepen voor onderhoud en activiteiten waar leden van beide clubs samen inzitten. De avond begon met Turkse thee en Döner Kebap en na een paar uren kwamen de biertjes op tafel”, grapt Jansen.