De Swollenaer

Zaterdag, 21 september 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

PEC Zwolle en de uitdaging om een volledige wedstrijd goed te spelen

PEC Zwolle en de uitdaging om een volledige wedstrijd goed te spelen
Thomas Lam in de slag met David Neres
Foto: Hans Smit
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – De langverwachte terugkeer van verdediger Thomas Lam verandert nog niets aan de defensieve kwetsbaarheid van PEC, maar de verdediger ziet, nota bene tegen landskampioen Ajax, misschien wel de beste Zwolse helft van dit seizoen. "We kunnen goed leven met de tweede helft, maar zo'n eerste helft mag niet", constateert Lam na de 2-4 nederlaag. Hij is niet de eerste Zwollenaar die tot een soortgelijke conclusie komt dit seizoen.

De wedstrijd tegen Ajax is er weer één met twee verschillende gezichten, eentje waarbij er na de rust uit een compleet ander vaatje wordt getapt en waarvoor de clichés inmiddels wel zijn opgebruikt voor de persvolgers van PEC. Het verschil is deze wedstrijd echter wel immens. Niet eerder wordt PEC zo weggespeeld als in de eerste twintig minuten van de wedstrijd tegen Ajax, maar niet eerder krijgt PEC de handen zo vaak op elkaar als in de tweede helft. Het PEC Zwolle uit de tweede helft wil John Stegeman terugzien in de rest van dit seizoen, zo zegt de trainer op de persconferentie. "Ik heb in de tweede helft een weerbaar en goed PEC gezien. Dat is hoe wij verder moeten. Het moet over negentig minuten stabieler, want anders ga je niet genoeg punten halen."

Thomas Lam heeft het dit seizoen vaak gezien vanaf de tribune, de verschillende gezichten van PEC in één wedstrijd. Tegen Ajax zit de centrale verdediger er middenin. “Ajax heeft ons in leven gehouden in de eerste helft. 'Dit wordt een lange avond', dacht ik na de 0-3. Het is een wereld van verschil met de tweede helft. Je komt terecht op 2-3 en het is jammer dat je niet 3-3 maakt. We kunnen wel leven met de tweede helft, maar zo'n eerste helft mag niet.”

Na de 0-1 ziet Lam waarom PEC dit seizoen zo kwetsbaar is. De ploeg valt als een kaartenhuis uit elkaar en verdedigt uitermate zwak. “Daar moeten we het goed over hebben met elkaar, dat dat anders moet. We moeten dat herkennen in de wedstrijd. Dat moet veranderen, maar daar moeten we wel samen uitkomen”, aldus Lam, die vooral erg blij is dat hij na een half jaar blessureleed weer op het veld staat.

'Moeilijk om toe te kijken'

“Ik ben nog nooit zo lang eruit geweest. Op een gegeven moment mis je dat wedstrijdgevoel en die spanning erom heen. Je bent voetballer geworden om wedstrijden te spelen en het team te helpen en als het team dan niet loopt, wil je nog sneller het veld op. Dan is het moeilijk om toe te kijken. Ik ben meer zenuwachtig op de tribune dan wanneer ik speel. Je wilt het team helpen, maar dat kan dan niet. Ik ben blij dat ik er weer ben.”

'Lastiger en lastiger'

De vraag of PEC Zwolle te laag staat vindt Lam moeilijk om te beantwoorden. “Ik denk dat we genoeg kwaliteiten hebben om wat plaatsen te klimmen, maar we moeten het wel laten zien nu op het veld. De puunten moeten we wel zo snel mogelijk gaan pakken, anders wordt het steeds lastiger en lastiger. Volgende week Twente, dat is gewoon een heel belangrijke wedstrijd en als je speelt zoals je in de tweede helft speelt, maak je daar een goede kans”, denkt Lam. Hoe het komt dat de ploeg tot dusverre telkens maar hooguit één helft goed kan spelen, weet Lam ook niet. "Dat is moeilijk.”