De Swollenaer

Vrijdag, 20 september 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Met Mike van Duinen erbij begint PEC Zwolle weer te draaien

Met Mike van Duinen erbij begint PEC Zwolle weer te draaienMet Mike van Duinen erbij begint PEC Zwolle weer te draaienMet Mike van Duinen erbij begint PEC Zwolle weer te draaienMet Mike van Duinen erbij begint PEC Zwolle weer te draaienMet Mike van Duinen erbij begint PEC Zwolle weer te draaienMet Mike van Duinen erbij begint PEC Zwolle weer te draaienMet Mike van Duinen erbij begint PEC Zwolle weer te draaienMet Mike van Duinen erbij begint PEC Zwolle weer te draaienMet Mike van Duinen erbij begint PEC Zwolle weer te draaienMet Mike van Duinen erbij begint PEC Zwolle weer te draaienMet Mike van Duinen erbij begint PEC Zwolle weer te draaienMet Mike van Duinen erbij begint PEC Zwolle weer te draaienMet Mike van Duinen erbij begint PEC Zwolle weer te draaienMet Mike van Duinen erbij begint PEC Zwolle weer te draaienMet Mike van Duinen erbij begint PEC Zwolle weer te draaienMet Mike van Duinen erbij begint PEC Zwolle weer te draaien
Redactie: Mark de Rooij

(door Jeroen Kuiper)

ZWOLLE - Een causaal verband lacht hij weg, maar Mike van Duinen staat wel symbool voor het vernieuwde PEC Zwolle. Lang niet alles lukt, maar op de inzet en de vlijt valt niet aan te merken. Tot dusverre is PEC na de winterstop nog ongeslagen en in ieder geval voor even uit de degradatiezone na de zege op FC Groningen (1-0).

Van Duinen (28) is in de eerste seizoenshelft niet de leukste persoon op aarde. Door een gebroken middenvoetsbeentje is de aanvaller al sinds de voorbereiding veroordeeld tot zitten op de tribune. En dat is niet iets wat Van Duinen makkelijk afgaat. "Zeker als het niet goed gaat met je teamgenoten, dan wil je graag je steentje bijdragen. Maar dat kon niet. Daarom is het fijn dat ik nu weer op het veld sta.”

Vlak voor de winterstop maakt Van Duinen al als invaller zijn rentree. Na de winterstop is de Hagenees weer een vaste waarde in de vernieuwde Zwolse speelwijze. Het aloude 4-3-3 is ingeruild voor een systeem met vijf verdedigers. Met slechts twee spitsen is er voor een type Van Duinen alle ruimte om te trekken en te sleuren. "Ik voel me hier wel goed bij", beaamt hij. "Ik speel wat centraler en kan van daaruit de hoek induiken. Ik probeer de boel wel aan te jagen. We spelen ook meer als een collectief dan voorheen."

Daarom vindt de voormalig speler van onder meer ADO Den Haag, Roda JC en Excelsior ook dat het trainingskamp in het Spaanse Mijas van cruciaal belang is voor PEC. "We hebben de basis voor dit systeem daar gelegd. Je ziet dat we het verdedigend heel aardig voor elkaar hebben. Het hele team knokt voor de nul en het is fijn dat dit lukt."

Ook Van Duinen is vrij aardig uit de winterstop gekomen. In het eerste duel tegen FC Utrecht (3-3) is de aanvaller verantwoordelijk voor de openingstreffer. Ook tegen Groningen heeft hij kansen om minimaal één doelpunt te maken. Vlak voor tijd kan hij zo doorlopen richting keeper Sergio Padt of breed leggen op invaller Dennis Johnsen. Wat volgt is een balletje breed in de voeten van een Groninger. "Achteraf denk ik ook, hoe kun je zo’n bal geven? Laten we het op vermoeidheid houden", vindt Van Duinen. De sfeer in het stadion lijdt er niet onder, omdat Groningen-invaller Ahmed el Messaoudi in de slotfase de bal op de paal schiet. Ook Van Duinen mengt zich met een grote lach in het feestgedruis. Met vijf punten uit drie duels is de start na de winterstop behoorlijk te noemen. "We hebben zeker de tweede helft tegen Groningen niet goed gespeeld en dat moet echt beter. Al is het ook wel lekker om op deze manier de punten te pakken."