De Swollenaer

Maandag, 22 april 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Nederlandse ploeg faalt in wegwedstrijd EK; Van der Breggen achtste

Nederlandse ploeg faalt in wegwedstrijd EK; Van der Breggen achtste
Foto: Tennekes (archief)
Redactie: Mark de Rooij

ZWOLLE - Op de EK wielrennen in Glasgow is Anna van der Breggen achtste geworden in de wegwedstrijd. Het goud moest de sterke Nederlandse ploeg aan Italië laten.

De Nederlandse ploeg wist zondagmiddag de overmacht op het selectieve parcours niet te verzilveren. Titelverdediger Marianne Vos pakte zilver. Anna van der Breggen werd achtste voor Lorena Wiebes. De 28-jarige Zwolse sprong uit het peloton met nog twintig kilometer te gaan. Ze kreeg twee rensters met zich mee en daar kwamen later landgenote Floortje Mackaij en de Britse Danielle Rowe bij.

Terwijl de koplopers dreigden te worden ingerekend door het jagende peloton waarin opmerkelijk genoeg Nederlandse renster tempo maakten, sprong Van der Breggen weer weg en kreeg zij Elisa Longho Borghini met zich mee. Longo Borghini probeerde Van der Breggen tevergeefs te lossen en van een goede samenwerking was geen sprake. Op anderhalve kilometer van de meet werden de Nederlandse en Italiaanse ingerekend. De Italiaanse Marta Bastianelli won de massasprint voor Vos en de Duitse Lisa Brennauer.

Vraagtekens werden gezet bij de tactiek van de Nederlandse ploeg toen het achter de kopgroep aanreed waar op dat moment Van der Breggen en Makaay inzaten.

De EK baanwielrennen maakt onderdeel uit van een groot, nieuw evenement waarbij in Glasgow en Berlijn zeven EK's plaatsvinden.

Seizoen Van der Breggen

Van der Breggen moest onlangs ook al een tik verwerken toen ze in La Course (Parijs) na een lange ontsnapping kort voor de finish werd ingehaald door Annemiek van Vleuten. De olympisch kampioen had wel een geweldig voorjaar met zeges in onder meer de Waalse Pijl, de Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik en Strade Bianchi.