De Swollenaer

Maandag, 15 juli 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

In Imola is alles voor Anna

In Imola is alles voor Anna
Van der Breggen in 2016 bij de huldiging in Hasselt.
Foto: Tennekes (archief)
Redactie: Mark de Rooij

WIELRENNEN

Anna van der Breggen heeft zich in het Italiaanse Imola gekroond tot koningin van de WK wielrennen. Na het goud in de tijdrit pakte de in Hasselt geboren Zwolse ook de wereldtitel op de weg.

Met de winst in de tijdrit ging er voor de alleskunner, na drie zilveren WK-medailles op dit onderdeel, een lang gekoesterde wens in vervulling. De wereldtitel op de weg veroverde ze voor de tweede keer, na 2018. Met een indrukwekkende solo van 41 kilometer liet Van der Breggen zaterdag iedereen achter zich. De olympisch wegkampioene van 2016 bereikte daarmee een nieuwe mijlpaal. Ze werd de tweede rijdster die de dubbel pakte op een WK (tijdrit en wegwedstrijd). De Francaise Jeannie Longo was in 1995 de eerste.

De gouden medailles volgden na Van der Breggen haar winst van de Giro Rosa, de grootste etappekoers voor vrouwen. Daarin greep ze de macht na een valpartij van de tot dan toe onaantastbare Annemiek van Vleuten. Van Vleuten sprintte zaterdag naar het zilver voor de Italiaanse Elisa Longo Borghini.

Van der Breggen had eerder dit jaar aangekondigd dat 2021 haar laatste jaar als wielrenner wordt, met de uitgestelde Olympische Spelen van Tokyo als het ultieme piekmoment.