De Swollenaer

Vrijdag, 20 september 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Maarten van Trijp sterke winnaar in ijskoude Craft Ster van Zwolle

Maarten van Trijp sterke winnaar in ijskoude Craft Ster van Zwolle
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Mark de Rooij

(door Harry Bouwhuis)

ZWOLLE - "Ik heb de hele week in de rats gezeten." Ster van Zwolle organisator Jan van Ommen zal zaterdag een zucht van verlichting geslaakt hebben. Want de spelbrekers, sneeuw en ijzel, blijven uit. De Craft Ster van Zwolle 2018 gaat ‘gewoon’ door. Onder loodzware weerscondities komt Maarten van Trijp in de slijtageslag als eerste over de meet aan de Ceintuurbaan.

De Ster kende vaker bizarre omstandigheden in haar 58-jarig bestaan. Neem de editie van 2006. Sneeuwbuien, venijnige kou en een ijzige wind toveren het veel geroemde parcours om in een angstaanjagend maanlandschap. Slechts 29 van de bijna tweehonderd coureurs passeren de finishlijn. Winnaar Marvin van der Pluim klopt na afloop de ijsklonten uit zijn schoenen. Het is wielerheroïek in onversneden vorm.

Twaalf jaar later zijn de omstandigheden minder extreem, maar wel lastig weet voormalig prof Leon van Bon en momenteel actief als wielerfotograaf. ”Als je goede benen hebt dan valt het nog wel mee met het zonnetje erbij. Het wordt anders als je moet lossen uit het peloton. Dan kan deze kou en snijdende oostenwind funest zijn. Ik zit straks achterop een motor. Ik had eigenlijk liever mee gekoerst”, lacht de dik ingepakte oud kampioen.

198 renners gaan na de geneutraliseerde start volle bak richting Wijhe. Heini Koornberg van de Zwolse Hanzerenners moet als eerste lossen als het peloton direct uiteen valt. Het wordt een door barre kou gemankeerde klassieker waarin Zwollenaar Bas Tietema prima in de benen blijft. In de tweede lus blijven er twee kleinere pelotons over waaruit een kopgroep van zes renners overblijft. Rouvener Jasper Bovenhuis van het Vlasman Cycling Team reageert even daarvoor ziedend als zijn derailleur het laat afweten en de materiaalwagen schittert door afwezigheid.

Ploeggenoot Jaap Kooijman moet alleen verder in de finale en is niet bestand tegen het één-tweetje van de Destil-formatie. Jordi van Loon brengt ploegmaat Van Trijp in een zetel naar een fraaie uitgangspositie. De sprinter maakt het karwei bekwaam af. De Brabander en voormalig Rabo Bank en Metec renner had niet echt veel last van de kou.

"Tuurlijk was het lastig, vooral na een plaspauze kostte het me moeite om weer in mijn ritme te komen. Ik zit net bij deze ploeg. Het is mooi om dan direct zo’n koers te winnen. Met dank aan Jordi.” Bas Tietema kan terugzien op een prima wedstrijd en eindigt op een mooie elfde plek.