De Swollenaer

Donderdag, 13 juni 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Zwolse onderwijsinstellingen richten eigen covid-teststraat in

Zwolse onderwijsinstellingen richten eigen covid-teststraat in
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE - De acht Zwolse mbo- en hbo-scholen hebben de handen ineen geslagen en beginnen vanaf 20 oktober met een eigen teststraat voor hun medewerkers.

Leraren van het mbo en het hbo komen op dit moment niet in aanmerking voor een voorrangtest bij de GGD. Als zij klachten ervaren, zijn ze vaak meerdere dagen kwijt voordat ze zich kunnen laten testen en voordat ze een testuitslag ontvangen. Dat zijn dagen waarop ze geen fysiek onderwijs kunnen geven. Om uitval van het toch al beperkte fysieke onderwijs zoveel mogelijk te voorkomen en veiligheid voor medewerkers en studenten voorop te blijven stellen, is volgens de onderwijsinstellingen een snelle test en een snelle testuitslag zeer wenselijk.

Kwaliteit

De teststraat is een samenwerking met Hestia, een cardiovasculair service centrum uit Losser. Hestia levert de testen, organiseert het administratieve proces achter de schermen en zorgt ook voor de kwaliteit van de uitvoering. Bij deze uitvoering zet Hestia stia - op vrijwillige basis – getrainde mbo- en hbo-studenten van de zorgopleidingen in voor hun stage of werk. Zij kunnen hierdoor voor hun studie waardevolle ervaring opdoen. Bij de uitvoering staat de veiligheid van studenten en medewerkers voorop, melden de onderwijsinstellingen. Hestia levert ook de beschermende kleding en zorgt ervoor dat medewerkers van de teststraat zelf ook wekelijks worden getest.

De teststraat opent dinsdag 20 oktober en is gedurende zes uur per dag, vijf dagen per week toegankelijk. Medewerkers met een positieve testuitslag worden gewezen op het naleven van alle RIVM-richtlijnen en doorverwezen naar de GGD voor bron- en contactonderzoek.