ZWOLLE - De Van der Capellen Campus in Holtenbroek kan, als alles volgens planning verloopt, in 2023 van start in een gloednieuw gebouw. Na jarenlang passen en meten, en met een extra bijdrage van de gemeente, is het gelukt om aan alle wensen tegemoet te komen.
Op het sportveld aan de Middelweg, naast de huidige locatie van de Van Capellen Campus, moet een gebouw verrijzen dat ruimte geeft aan extra leerlingen, multifunctionele sportzalen en energieneutraliteit. Onderwijswethouder Michiel van Willigen: “Met de nieuwbouw maken we de Campus mogelijk vanuit een gezamenlijke visie op de ontwikkeling van jongeren van verschillende leeftijden, voor stad en regio, maar middenin de wijk Holtenbroek. En dat gebeurt in een volledig duurzaam gebouw.”
Energieneutraal
In 2018 was al besloten tot nieuwbouw. Toen nog voor twaalfhonderd leerlingen en voor een bedrag van 17,8 miljoen euro. In de tussentijd is om verschillende redenen de prijs van nieuwbouw opgelopen met 9,4 miljoen euro, waardoor een investering van totaal 27,1 miljoen euro nodig is. Voor de gemeente betekent de extra investering een investering voor de lange termijn. Voor het extra geld wordt het gebouw energieneutraal (1,1 miljoen euro), komt er extra sportaccommodatie, eveneens energieneutraal (2,8 miljoen euro), extra onderwijsruimte voor inmiddels bijna veertienhonderd leerlingen (2,5 miljoen euro), alsmede grondaankoop voor 1,7 miljoen euro. De prijzen in de bouw zijn de afgelopen twee jaar volgens de gemeente opgelopen met 1,3 miljoen euro.
Puzzel
De puzzel die uiteindelijk leidde tot de huidige keuze was volgens de gemeente niet eenvoudig. “Weliswaar zit het leerlingenaantal van Van der Capellen momenteel in de lift, maar de komende twee decennia wordt in de regio juist een daling verwacht van kinderen in het voortgezet onderwijs. En als gemeente willen we niet bouwen voor de leegstand. Door de keuze voor een openbare sportzaal, wordt Van der Capellen geholpen aan gymlokalen, maar wordt de stad ook verrijkt met een breder te gebruiken sportaccommodatie. Vanuit deze visie op maatschappelijk vastgoed, wil Zwolle waar mogelijk optimaal gebruik van accommodaties mogelijk maken. Een andere puzzel was de locatie. Meerdere locaties in de stad passeerden de revue, maar bleken om uiteenlopende redenen minder geschikt dan het sportveld naast de huidige school.”
Corona
Als de gemeenteraad instemt met de plannen, kan de schop in februari 2022 in de grond en kunnen de leerlingen anderhalf jaar later aan de slag in een gloednieuw gebouw. Het college is er veel aan gelegen om de vaart erin te houden. “Door de coronacrisis kan de stad nu geen verdere stagnatie in de economische en maatschappelijke ontwikkeling gebruiken.”