De Swollenaer

Maandag, 22 april 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Schaapsherder Willem Dijkema geeft een `kijkje in de kudde`

Schaapsherder Willem Dijkema geeft een `kijkje in de kudde`
Foto: Eva Posthuma
Redactie: Erik-Jan Berends

DIEZERPOORT - Zonder schapen geen heide. En een bordercollie die commandeer je niet, die stel je een vraag. Deze en andere inzichten deelt schaapsherder Willem Dijkema tijdens zijn lezing op zaterdag 5 oktober om 20.00 uur aan de Zerboltstraat 63 in Zwolle met zijn publiek.

De avond is georganiseerd door de Singlesclub Zwolle. Andere belangstellenden kunnen zonder aanmelding gratis de lezing bijwonen. Dijkema is vrijwilliger bij Landschap Overijssel. Minimaal een dag in de week heeft hij de kudde van 280 schapen onder zijn hoede. “Zo worden de professionele herder (Anita Wichers) en haar honden afgelost. Schapen hoeden is intensief werk. En al lijkt het de honden makkelijk af te gaan, zij hebben ook geregeld een dag rust nodig. Ze rennen immers vaak rond de schapen.” De schapen houden de natuur van Landschap Overijssel in stand. “Heidegebied ontstaat alleen als schapen de grassen en jonge boompjes weg grazen, want hei groeit op verarmde grond. Zonder de schapen zou de hei binnen tien jaar in bos zijn veranderd.”

Eenheid

Tijdens zijn lezing vertelt de herder over de eenheid die herder en hond met elkaar vormen, hoe de herders samen de begrazing van de diverse gebieden in kaart brengen en welke soorten hei er allemaal bestaan. “Bovendien is er volop ruimte voor vragen. Het wordt niet alleen een lezing, het wordt ook een gezellig samenzijn”, zegt Dijkema. Het meest bijzonder aan zijn werk als herder vindt hij de trouw van de hond en de nauwe samenwerking met het dier. “Bordercollies schijnen wel tweehonderd woorden te kunnen begrijpen. Daarom kunnen we ze ook leren hoe ze de herder helpen bij het hoeden van de schapen. Als ik zeg ‘come by’, gaat de hond links.” Overigens, zegt hij lachend, “een bordercollie moet je niet commanderen, maar vrágen om iets te doen. Het zijn gevoelige honden. Daarover vertel ik tijdens de lezing zeker meer.”

Lezingen

De lezing van 5 oktober is een van de vele lezingen die Singlesclub Zwolle organiseert. De club kreeg een bijdrage van 950 euro van het Zwolse fonds De Gasthuizen, om de lezingen voor zo veel mogelijk mensen toegankelijk te maken. Singlesclub Zwolle is niet de eerste die een bijdrage van het Zwolse fonds De Gasthuizen ontvangt. Het fonds bestaat in 2019 tien jaar. Maar liefst 340 initiatieven voor senioren kregen in de periode 2009 – 2019 een financiële bijdrage van De Gasthuizen.

Jubileumjubel

In het jubileumjaar 2019 pakt De Gasthuizen extra uit. Wie iets goeds doet voor Zwolse senioren, maakt in oktober 2019 kans op de ‘Jubileumjubel’, 10.000 euro bestedingsruimte. Het bestuur van De Gasthuizen reikt dit grote bedrag uit bij wijze van hoge uitzondering. Kijk op www.degasthuizen.nl hoe een initiatief kans maakt op de ’Jubileumjubel’, oftewel 10.000 euro bestedingsruimte.