De Swollenaer

Maandag, 22 april 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Landschap Overijssel geeft cursus over weidevogels

Landschap Overijssel geeft cursus over weidevogels
Foto: Gerard Bos
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE – “Binnen enkele weken bevolken kieviten, scholeksters, tureluurs en grutto’s onze akkers en weilanden. Om deze vogels te behouden, dienen ze goed te worden beschermd”, volgens Landschap Overijssel.

Daarom is de organisatie op zoek naar vrijwilligers die hun steentje willen bijdragen. Nieuwe vrijwilligers doen eerst de basiscursus ‘weidevogelbescherming’. Tijdens deze cursus van twee avonden maakt men kennis met de meest voorkomende weidevogels en het werk als weidevogelbeschermer. Dit jaar zijn er twee basiscursussen op twee verschillende locaties.

Inventariseren is de basis van de bescherming van weidevogels. Met een verrekijker wordt het gedrag van de vogels bekeken. Alleen als het nodig is, worden stokjes bij nesten gezet en kuikens beschermd. Boeren kunnen hun werkzaamheden aanpassen op het voorkomen van nesten en kuikens.

Na de basiscursus is men in staat zelfstandig of in groepsverband de verschillende soorten vogels van het boerenland te beschermen. De cursisten dienen na de basiscursus van half maart tot en met half juni beschikbaar te zijn voor het beschermingswerk. De nieuwe vrijwilligers worden in overleg met de bestaande vrijwilligersgroepen ingedeeld. De cursus is voor jong en oud, voor iedereen met interesse voor de natuur en het landelijk gebied. Voor de cursus is geen bestaande kennis vereist.

De tweedelige basiscursus begint op woensdagavond 7 maart op Landgoed de Horte in Dalfsen. Op donderdag 15 maart begint een tweede basiscursus op Boerderij StadsZicht in Mastenbroek. Aanmelden is verplicht via kennisrijk.landschapoverijssel.nl/.