De Swollenaer

Zaterdag, 23 november 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Kaartverkoop Theater Na de Dam Zwolle is begonnen

Kaartverkoop Theater Na de Dam Zwolle is begonnen
Foto: Jan Amse
Redactie: Erik-Jan Berends

BINNENSTAD - Op de avond van Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Met Theater Na de Dam worden de verhalen en gedachten over de Tweede Wereldoorlog levend gehouden.

Zwolse theaters en Bevrijdingsfestival Overijssel presenteren op 4 mei een gezamenlijk programma in schouwburg Odeon en op een bijzondere locatie in Wipstrik met voorstellingen van onder meer Theatergroep De Jonge Honden, Theater De Makkers en Theater Gnaffel. In totaal zijn er vijf voorstellingen te zien. Kaarten kosten 5 euro per persoon.

Theater De Makkers maakt de jongerenvoorstelling voor Theater Na de Dam. Het gaat over een doodgewone straat in een doodgewone buurt. Maar op 14 april 1945 blijkt dit niet het geval. Tot grote verbazing van de buurt komen er op nummer 18 die dag veertien onderduikers naar buiten gelopen. In de voorstelling ‘Vanuit mijn raam’ van Theater de Makkers wordt ingezoomd op de verhalen die zich hebben afgespeeld binnen vier muren.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg de sport in Nederland een opleving. Het aantal deelnemers groeide en de tribunes vulden zich met toeschouwers. De Duitse bezetter steunde deze vlucht in de sport. Want ‘wie sport, zondigt niet’, was de opvatting. De voorstelling ‘Wie sport, zondigt niet’ van Theatergroep De Jonge Honden gaat over een gymvereniging tijdens de oorlogsjaren. Hierin komen persoonlijke oorlogsverhalen voorbij over spelers die de beste wilden worden om te overleven of voor moeilijke keuzes stonden.

Op zaterdagochtend en -middag 4 mei speelt Theater Gnaffel de voorstelling Moffenmeisje. Mevrouw Danenberg woont in een verzorgingstehuis. Op een dag herkent ze in haar verzorgster de kleindochter van haar joodse vriendin. Ze begint te vertellen. Steeds meer herinnert mevrouw Danenberg zich. Het is een aangrijpend verhaal over de oorlog van de 93 jaar oude mevrouw Danenberg.

De Pauwergirls maken speciaal voor 4 mei een nieuwe muzikale voorstelling, gebaseerd op foto’s (bijna ‘selfies’) waarop jonge Duitse soldaten zijn te zien die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Zwolle werkten. Te zien zijn poserende Duitse soldaten voor de Sassenpoort of wandelend over de Grote Markt. Tijdens deze muziektheatervoorstelling wordt er gebruik gemaakt van oude foto’s uit de collectie van het Historisch Centrum Overijssel.

Theatergroep Jut & Jul maakt de voorstelling ‘Hé Kerel!’. Marie en Lise wonen beide in Zwolle tijdens de oorlog. Ze kennen elkaar niet. Ze kennen wel Teun. Teun is tien jaar en kent iedereen. Lise werkt in de winkel van haar vader. Marie leest veel, maar boeken zijn steeds moeilijker verkrijgbaar. Als ze Teun vertelt over een boek dat ze wil hebben, denkt hij dat wel even te kunnen regelen. Teun vraagt Lise, die in de winkel nog wel eens iemand spreekt om hulp. Brengt dit boek de hen samen óf zorgt het alleen maar voor meer problemen?

Bezoek voor meer informatie www.zwolsetheaters.nl/theaternadedam.