De Swollenaer

Donderdag, 30 mei 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

‘Verbinding’ van Jeanine van Dalen is te zien op de ZomerExpo in De Fundatie

‘Verbinding’ van Jeanine van Dalen is te zien op de ZomerExpo in De Fundatie
Foto: Erik-Jan Berends
Redactie: Erik-Jan Berends

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE – Het is gemaakt uit zo’n 2.500 stukjes papier en is getiteld ‘Verbinding’. De Zwolse grafisch vormgeefster Jeanine van Dalen is blij verrast dat haar kunstwerk uit ruim drieduizend inzendingen is geselecteerd voor de ZomerExpo die vanaf 24 mei bij De Fundatie is te zien.

“Hopelijk komt het in Museum De Fundatie in Zwolle”, zegt ze met gepaste trots. “Het kan ook nog museum Het Nijenhuis in Heino worden.” De afgelopen maanden zijn de voorselecties gehouden, waaruit 250 kunstwerken die voldoen aan het thema ‘Water’ zijn geselecteerd. In Zwolle komt de zesde editie van de ZomerExpo die jaarlijks door ArtWorlds wordt georganiseerd. De inschrijving ervoor staat voor iedereen open en de kunstwerken worden anoniem gekozen.

“Er kwam ergens een aankondiging voorbij, ik weet niet eens precies meer waar”, vertelt Van Dalen. “Ik zag dat de expositie voor het eerst in Zwolle werd gehouden en ben me er toen in gaan verdiepen.” De Zwolse heeft in juni haar avondopleiding als grafisch vormgever in Utrecht afgerond. In het laatste jaar moest ze een ontwerp maken voor de eindexpositie. “Het werd een ontwerp voor The National Museum of Modern Art in Tokio. Ik heb gekozen voor de origamitechniek. Als geschenk erbij heb ik vijf bedels gemaakt, die weer in de cover van het boek terugkomen. Zo ben ik met die techniek gaan experimenteren.”

Van Dalen noemt zichzelf lachend ‘verslaafd aan papier’. “Ik heb bij meerdere drukkerijen gewerkt. Tijdens mijn opleiding is mijn voorliefde voor papier weer helemaal aangewakkerd. Papierwinkel Vieger in Amsterdam is voor mijn een echte snoepwinkel. Daar kan ik me uren vermaken.”

Nadat ze zich in november had aangemeld voor de ZomerExpo kreeg het idee van de vormgeefster gestalte. “De vorm is in de loop der tijd ontstaan”, vertelt ze. “Ik wilde het golven van het water weergeven. Het formaat van het werk is langwerpig geworden om de wijdsheid van de zee te symboliseren. Het thema sprak me aan. Water verbindt in ons leven: je hebt het nodig voor transport, maar ook ons lichaam en ons bestaan zijn ervan afhankelijk. Mijn hele werk is ongelijmd. Het uiteindelijke beeld is niet geforceerd, maar wel krachtig. Het reliëf symboliseert het golvende water.”

Mede dankzij de vouwhulp van schoonzus Marian Stel was het werk net voor de voorselectie op 1 april in Utrecht klaar. Daar verdween het even achter een zwart gordijn, waar de jury het beoordeelde. Van Dalen: “Ik had echt wel wat kriebels in de buik. Als je daar staat, hoop je toch ook wel dat je wordt geselecteerd.” De beslissing was snel genomen, waarna ze ook achter het gordijn mocht komen om foto’s te laten nemen en de tekst op te stellen voor de catalogus.

De Zwolse wil nog verder gaan met de origami-techniek. “Ik wil nog eens kijken wat k met kleuren kan doen en of ik de modellen in 3D kan printen. Ik laat dan weliswaar het papier los, maar dan kan ik grotere werken maken. We zijn er in de opleiding toe uitgedaagd om ‘Out of the box’ te denken en ook andere materialen en technieken te gebruiken. Zo ontdek je wat je leuk vindt en wat je werkwijze is.”

In juni begint Van Dalen haar eigen bureau voor grafische vormgever voor ‘bij voorkeur’ maatschappelijk betrokken bedrijven. De Zomer-Expo in Museum De Fundatie is te zien van 25 mei tot en met 20 augustus.