(door Alie de Vries) BINNENSTAD - Twee optredens in het Concertgebouw, diverse recitals en een buitenlandse tournee vielen door de coronacrisis weg voor sterpianist Hannes Minnaar. Maar toen kwam er een telefoontje van uit Zwolle. Het resultaat is een Kerkentournee met de Goldbergvariaties die op 1 juli in de Grote kerk in Zwolle van start gaat.
Precies op de dag dat er weer honderd mensen naar concerten mogen komen. Delen van de Goldbergvariaties speelde Minnaar dit jaar al bij NPO Radio 4 en De wereld draait door. Alie de Vries spreekt Hannes Minnaar samen met Gerben Pol van de Grote Kerk die het initiatief nam voor deze tour.
Choque
“Spelen is mijn leven, mijn hele bestaan. Dus ja, toen alles ineens wegviel door de coronacrisis was dat wel een enorme choque. Ik heb nog wel wat dingen gedaan zonder publiek maar dan mis je toch de energie en de interactie die je bij concerten hebt. Met publiek is het spannender maar het daagt me ook uit om er een schepje bovenop te doen. Heel fijn dat het weer kan”, begint Minnaar.
Cum laude
De beste jonge pianist van Nederland wordt hij genoemd. Minnaar studeerde tien jaar geleden cum laude af aan het conservatorium van Amsterdam met het eindcijfer 10. Bereikte de finale van het prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd in Brussel waarop direct een internationale carrière volgde. En vorig jaar nog was hij de eerste Nederlandse solist sinds 22 jaar die door het Concertgebouw werd geprogrammeerd in de serie Meesterpianisten.
Drive
“Ik droomde er als kind al van om concertpianist te worden maar ik had tegelijkertijd niet de illusie dat ik dat ook zou kunnen”, vertelt Minnaar. “Nadat ik in Rotterdam een amateurconcours met driehonderd deelnemers had gewonnen was ik best wel gechoqueerd en eigenlijk ben ik nog steeds verbaasd over de carrière die ik nu als concertpianist heb. Het pad er naartoe was niet bepaald geëffend.” Niemand in de omgeving waar hij opgroeide was musicus. De muziek vond hem en dankzij een groot talent en een enorm doorzettingsvermogen kwam hij snel terecht in het rijtje Nederlandse toppianisten. “Mensen vragen wel eens wat mijn ambitie is maar die heb ik eigenlijk niet. Wel heb ik een enorme drive om zoveel en zo goed mogelijk piano te spelen.”
Goldbergvariaties
“De Goldbergvariaties van Bach is een iconisch stuk. Een ritueel zoals Bach’s Matthäus Passion dat ook is. Het stuk doet wat met je. Het is ook troostend wat in deze moeilijke tijd misschien wel passend is. Het begint met een aria, daarna komen dertig variaties en aan het eind komt de aria opnieuw. Met precies dezelfde noten. Maar je hebt inmiddels wel een hele reis afgelegd waardoor die slotaria een magisch moment is”, zegt Minnaar die de bladmuziek van de Goldbergvariaties kocht van de bon die hij won op dat eerste concours in Rotterdam. ”Ik speelde het in een verloren uurtje tijdens het concours en werd er helemaal rustig van. Ik won het concours dus ook. Later heb ik geprobeerd die truc vaker uit te halen door delen van het stuk voorafgaand aan concerten te gaan spelen maar dat werkte niet.” Minnaar lacht bij de herinnering. “Het stuk is niet religieus maar bij Bach is de kerk nooit ver weg, ik vind het dan ook heel mooi om dit stuk nu in kerken te spelen. Op klavecimbel, waar de Goldbergvariaties voor zijn geschreven, hoor je de verschillende melodieën vrij goed. Voor piano is dat anders. Daar moet je keuzes maken elke melodie je meer aandacht geeft en welke minder. Dat is de keus van de pianist. Daarom is mijn Goldbergvariaties anders dan anderen. Ook in de kerk klinkt het weer anders, dat ga ik uiteraard afstemmen. Ik vind het heel bijzonder dat er weer livemuziek is.”
Primeur
Gerben Pol: “De vleugel komt in het midden van de kerk met honderd stoelen er omheen. Uiteraard op anderhalve meter afstand. Mensen van één huishouden kunnen stoelen zonder afstand kopen. Zo kunnen we toch een sfeer van intimiteit creëren in deze grote ruimte.” Op verzoek van Minnaar klinkt het programma ’s middags voor zorgpersoneel als dank voor hun harde werk tijdens deze coronacrisis. Ook een primeur in Zwolle is dat Minnaar als voorprogramma een kort, op de Goldbergvariaties geïnspireerd, stuk speelt dat speciaal is gecomponeerd voor deze concertreeks door componist Daan Manneke.
Vergaderlocatie
Al die ruimte kon in de huidige situatie met corona nog wel eens in het voordeel van de Grote Kerk gaan werken. “Ook wij zijn hard getroffen door de coronacrisis. Onze concertagenda werd leeg geveegd. Commerciële verhuur ligt stil. We waren onderdeel van evenementen als Stadsfestival en Halve Marathon, alles hield op. De subsidie die we kregen is geoormerkt voor de restauratie van het gebouw maar als organisatie moeten we zelf de broek ophouden. Gelukkig worden we nu ontdekt als anderhalve meter vergaderlocatie en hebben we weer wat inkomsten van de Boekenmarkt die we hier hebben. Door de corona opruimwoede zijn er veel boeken binnengebracht. Dat er nu weer concerten kunnen worden gehouden is weer een heel mooi begin. We zijn trots dat we de tournee van Hannes Minnaar in Zwolle mogen starten”, sluit Pol af.
Kaarten zijn te koop op www.academiehuis.nl.