De Swollenaer

Donderdag, 19 september 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

ZAC is dit seizoen de baas op het sportpark Jo van Marle

ZAC is dit seizoen de baas op het sportpark Jo van MarleZAC is dit seizoen de baas op het sportpark Jo van Marle
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – In een zoals gebruikelijk geweldige ambiance heeft ZAC voor de tweede keer dit seizoen van buurman Zwolsche Boys gewonnen (2-0). Boys-trainer Bart Ester zag meerdere spelers, bevangen door de spanning, rare dingen doen. "Een aantal spelers gaf niet thuis, en dan kun je als collectief ook niet presteren."

Geweldig (!), noemen beide trainers de sfeeracties vooraf en de ambiance tijdens de burenruzie op sportpark Jo van Marle. Al werkt de wind en de regen niet mee, ook niet bij het voetballen (beter gezegd: de pogingen daartoe), hartverwarmend zijn de rookbommen, vuurpijlen, fakkels, spandoeken, het gezang en het geschreeuw des te meer. Het is een warme deken waar Zwolsche Boys zich vorig seizoen in wentelde en waardoor ZAC verkrampte, maar dit seizoen zijn de rollen omgedraaid. De branie waar de groenwitten zich toen op voorstonden, komt deze zaterdag van de witblauwen.

Ester had sterk de indruk dat een aantal van zijn spelers te veel onder de indruk was van de ambiance. Hij zag spelers die normaal gesproken de bal moeten inleveren er mee op pad gaan en zag spelers ballen blind naar voren schieten terwijl daar geen aanleiding was. “Zo'n wedstrijd wordt heel anders beleefd dan de gemiddelde pot. Dat begon donderdag al. Stonden supporters met fakkels en vuurwerk langs het veld.” Het droeg er toe bij dat de Boys nog meer toe leefden naar D(erby)-day. En dat deden ze met vertrouwen. “We trainden de laatste weken, en zeker deze week, hartstikke goed, en met veel plezier. De instelling en de scherpte was zo goed. Het besef was er van 'willen we nog wat, dan moet het nu gebeuren'. Maar dat kwam er totaal niet uit”, sipte Ester een dag na de nederlaag.

Ester zag een draak van een wedstrijd, waarin ZAC beter met de stormachtige omstandigheden omging en als enige van de twee nog een paar kansjes bij elkaar voetbalde. Deze werden benut door Lex Heimerikx (kort voor rust) en Joost Ottens (kort na rust). “Lekkere momenten natuurlijk”, beseft collega John Beijen. “Na de 2-0 schakelt Zwolsche Boys een tandje bij en dan krijg je wat lastige situaties, maar echt dreigend werd het niet.” De wind die schuin over het veld waaide, maakte verzorgd voetbal vrijwel onmogelijk. “Wij gingen het beste met die omstandigheden om”, weet Beijen.

Dat het niet de middag van Zwolsche Boys ging worden had de oplettende kijker al snel geconstateerd. “Wij verliezen het eerste duel, terwijl je dat juist moet winnen. Desnoods ten koste van een vrije trap of een gele kaart”, zegt Ester. “Je moet even een okkie geven, maar hier werd het eerste okkie door hun uitgedeeld. Dat zijn wel details die voor mij bepalend zijn in zo'n wedstrijd.”