De Swollenaer

Vrijdag, 20 september 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

'Young guns' wijzen WVF de weg in matige stadsderby tegen ZAC

'Young guns' wijzen WVF de weg in matige stadsderby tegen ZAC
Bas Koenen passeert ZAC-doelman Puck Pool met een fraaie stift; 2-0 voor WVF.
Foto: Hans Smit
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - Waar ZAC er om bekend staat dat de hoofdmacht uit louter 'eigen jongens' bestaat, timmert WVF ook behoorlijk aan de weg met jeugdspelers die doorstromen naar het eerste elftal. Drie van die jeugdexponenten beslissen de weinig verheffende derby tussen de stadgenoten in 2H (3-0 voor WVF).

Bas Koenen (20), Lucas Velner (20) en Max Goudbeek (19) speelden jaren samen in de jeugd van WVF en zijn nu voor het tweede seizoen volwaardig lid van de hoofdmacht. Waar Velner en Goudbeek al regelmatig van zich laten horen (met doelpunten), is Koenen als controlerende middenvelder veel minder vaak in beeld. Tegen ZAC lijkt het lange tijd niet anders, maar met een schitterende stift tekent Koenen voor de 2-0 en het hoogtepunt van de middag, al mag de voorzet (Goudbeek) en goal (Velner) bij de 1-0 er ook zijn.

Koenen speelt met '10' op zijn rug, maar dat nummer is niet representatief voor zijn huidige rol. “In de A1 stond ik echt op tien. In het eerste moest ik wat meer verdedigende taken oppakken. Maar eigenlijk ging het best wel snel”, zegt Koenen over zijn aanpassingstijd in de hoofdmacht.

Een punt van aandacht is wel het scorend vermogen, of in ieder geval de drang om beslissend te zijn. Die mag een stuk meer aanwezig zijn, vindt zowel speler als trainer. Ook tegen ZAC is Koenen lange tijd relatief onzichtbaar, maar wanneer hij in de 39ste minuut wel een keer 'penetreert' is het gelijk raak. “Ik moet zeggen dat Max (Goudbeek, MdR) hem precies op tijd meegaf”, aldus Koenen. “Maar hij zat er lekker in ja.” Met een heerlijke stift bewijst de middenvelder dat er een doelpuntenmaker in hem schuilt (zijn derde van het seizoen), maar wat zijn trainer betreft moet hij dat vaker laten zien.

Vaker beslissend zijn

“Het is gewoon een goede voetballer en goede voetballers moeten ook op bepaalde momenten beslissend zijn voor een team. Dan pak je je moment waarin je een assist geeft of een doelpunt maakt, en vooral wat doelpunten aangaat vond ik dat hij daar nog te ver van weg was. Dat is onder andere een ontwikkelpunt”, zegt Van der Steege. “Vandaag was het persoonlijk wat te weinig”, zegt Koenen over zijn inbreng. “Ik mag wel wat meer ballen opeisen. Vandaag laat ik het vaak effe lopen en dan zie ik wel of ik er bij wordt betrokken.”

Jonkies manifesteren zich

Samen met Velner (twee goals) verzorgt Koenen de doelpuntenproductie tegen ZAC en met twee fraaie assists van Goudbeek is het de wedstrijd van de 'young guns' van WVF. De jonkies manifsteren zich, in navolging van vorig seizoen, steeds meer en dat legt de ploeg geen windeieren. Ondanks een blessuregolf is WVF koploper in 2H met een voorsprong van vier punten op Hulzense Boys.

“Los van leeftijd. Het gaat erom dat ze allemaal een bepaalde structuur hebben en dat ze allemaal weten wat ze moeten doen. Als ze dat weten, gaat het vertrouwen omhoog en zie je ze groeien. Dan maakt het niet zoveel uit hoe lang je er bij zit”, stelt Van der Steege.