De Swollenaer

Maandag, 22 april 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

'We willen er wat van maken bij CSV'

'We willen er wat van maken bij CSV'
CSV `28-spits Zappa van Raalte aan de bal in de eerste helft.
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

AMATEURVOETBAL - Dat de routine en toegevoegde waarde van CSV ‘28 voorin loopt is duidelijk, maar de manier waarop de defensie zaterdagmiddag loopt te schutteren bij vier tegengoals stuit ook trainer Berry Mulder tegen de borst. Het is het recept voor een desastreuze omwenteling tegen Wijthmen: van 3-1 voor naar 3-4 achter in de laatste elf minuten.

Bij de stadsderby in 4D zien we bij de thuisploeg drie oude bekenden in de basis. Zappa van Raalte, in 2013/2014 voor het laatst bij CSV, Gework Petrosjan, alweer teruggekeerd in Stadshagen, en Robin Huisman (2014/2015 voor het laatst). Het zijn drie van de zeven oud-CSV’ers die dit jaar zijn teruggehaald om het vertrek van zes (basis)spelers te compenseren. Van de nieuwelingen zijn Michel Lasssche en Noah Wuanbanaran alweer afgevallen, maar trainer Berry Mulder heeft met Raoul Hukubun nog een CSV-routinier tot zijn beschikking. Hukubun valt in de slotfase in.

Het is voor centrumspits Van Raalte even wennen na jaren alleen maar te hebben gezaalvoetbald. Het balletje onder de voet schiet een paar keer door, of wordt van zijn voet geplukt. “Dat moet ik misschien wat minder doen, maar dat komt wel goed.” Hij weet niet eens meer hoe lang het geleden is dat hij bij CSV ‘28 voetbalde, zo lang dus. “Ik heb wel eerder een terugkeer overwogen. Ik heb met Emiel Diender (de vorige trainer, MdR) gesproken, maar dat is er niet van gekomen. Ik had nu meer het gevoel dat er een ploeg staat waar je mee aan de slag kunt. Ik heb voor het seizoen ook intensief contact gehad met de trainer. Ik kan me heel erg vinden in de manier waarop hij wil spelen. Hoog druk zetten, aanvallend voetbal. Dat ligt mij wel. Ik heb ook met Gework en Rob Huisman contact gehad. We willen er wat van maken bij CSV.”

'We tuinen er drie keer in'

Van Raalte is het voetballen niet verleerd -dat zien we in de eerste helft- , maar loopt er in de tweede helft vaak wat verloren bij. De desastreuze omwenteling in de slotfase ziet hij totaal niet aankomen. “We moeten gewoon 4-1 maken. Ongelooflijk. Zij hebben geen uitgespeelde kans gehad, en wij geven het gewoon weg bij standaard-situaties. We tuinen er drie keer in. Heel slecht.”

Slechte film

Berry Mulder heeft het idee in een slechte film te zijn beland als het rampscenario zich voor zijn ogen voltrekt: in ruim tien minuten van 3-1 voor naar 3-4 achter. “Wij geven de goals gewoon weg. Vier cadeautjes. Die vierde mag natuurlijk helemaal nooit gebeuren. Je maakt vooraf afspraken, over een restverdediging, en daar moet je je wel aan houden. Negentig minuten lang, en niet tachtig”, bromt Mulder.

“Wel wat onverdiend”, geeft matchwinner Nick van Gurp toe na zijn treffers in de 84ste en 92ste minuut. Bij die laatste goal staat Wijthmen nota bene met een man minder op het veld. Terwijl werkelijk alle CSV'ers naar voren stormen, blijft van Gurp op de middenlijn staan en krijgt hij de bal na een lukrake trap naar voren in zijn voeten. Hij rondt zijn krachtige sprint beheerst af met een schot in de hoek en maakt de comeback daarmee compleet. “Wij bleven er gewoon in geloven, bleven knokken. Terwijl zij gingen zeuren op elkaar. Dit zijn wel de lekkerste”, glundert de verder niet zo spraakzame Wijthmener.

Uitslagen Zwolse clubs, eerste speelronde
1D: Bennekom-SVI 0-0. 2H: Be Quick '28-Hulzense Boys 1-4, ZAC-Quick '20 0-2, WVF-Sparta Enschede 1-1. 3C: BAS-HTC 2-1, VIOS-Zwolsche Boys 2-5. 4D: CSV '28-Wijthmen 3-4, Dieze West-WZC Wapenveld 5-2, EZC '84-VSW afgelast. Zondag, 4G: Nieuw Heeten-SV Zwolle 3-5, FC Ulu Spor-DAVO afgelast.