De Swollenaer

Donderdag, 19 september 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Amateurvoetbalclubs in coronatijd, deel 7: vv Wijthmen

Amateurvoetbalclubs in coronatijd, deel 7: vv Wijthmen
Voorzitter Robert Hulsmann voor de karakteristieke bar in de kantine van vv Wijthmen.
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

AMATEURVOETBAL

Uit een enquête van de Belangenorganisatie Amateurvoetbal Verenigingen (BAV), blijkt dat er veel zorgen leven bij de voetbalclubs en dat een percentage van achttien procent zelfs vreest voor het voortbestaan als er geen volledig seizoen met publiek kan worden gedraaid. De Swollenaer vraagt zich af: hoe doorstaan de Zwolse clubs de coronatijd en maken de voorzitters zich zorgen over de toekomst? Deze week deel 7: vv Wijthmen.

Het is goed toeven op sportpark De Elshof, waar de geur van vers gemaaid gras je tegemoet komt en de bosrijke omgeving voor een prachtig decor zorgt. De tot in de puntjes onderhouden grasmat lonkt. Het is niet voor niets dat PEC Zwolle alweer voor het vierde jaar op rij gebruikt maakt van de natuurgrasvelden van zaterdagvierdeklasser vv Wijthmen.

Dankzij de inkomsten die de aanwezigheid van PEC Zwolle genereerde had voetbalvereniging Wijthmen de afgelopen drie jaren wat vet op de botten gekregen, maar het virus raakt de vereniging nu dubbel en dwars. Niet alleen mist het drie maanden aan kantine-inkomsten, net zoals andere clubs, maar de coronamaatregelen zorgen er tevens voor dat de trainingen en/of oefenwedstrijden van PEC besloten zijn. En dat scheelt voor de gastheer een slok op een borrel. Bij de eerste training alsmede de oefenwedstrijden was het in 2017, 2018 en 2019 nog stampvol en werden er heel wat drankjes afgerekend.

Corona zorgde er ook voor dat het afscheid van trainer Elvin Matuankotta en elftalleider Erik van Dam heel bescheiden was. En dat terwijl de club haar oefenmeester van de laatste vier seizoenen graag met iets meer grandeur had uitgezwaaid. “We hebben dat zo goed mogelijk gedaan, maar gewoon na een training, met 1,5 meter afstand van elkaar. Hij had meer verdiend. Heeft goed werk geleverd en de jongens beter later voetballen. Afgelopen seizoen had ik ook echt het idee dat we, met iets meer geluk, met de bovenste vier mee hadden kunnen doen. Elvin is een heel gedreven trainer die onze spelers echt beter heeft gemaakt. Ook Erik van Dam was belangrijk als elftalleider. Het is jammer dat je niet op gepaste wijze afscheid kunt nemen”, vertelt Hulsmann.

Zijn er zorgen over het voortbestaan van de vereniging?

“Dat niet direct. Vanuit de stichting zijn er drie doemscenario´s geschetst. 1. een lockdown tot juli. 2. een lockdown tot december 2020. 3. een lockdown voor het hele komende seizoen. Als de kantine het hele seizoen dicht moet hebben we echt een probleem, als het dicht moet tot december wordt het ook lastig. Het scheelt 1000, 1500 euro per maand. De vaste kosten blijven hetzelfde, al is het nog de vraag of de veldhuur voor twee maanden alsnog betaald moet worden. Voorlopig heeft de gemeente alleen uitstel van betaling gegeven, nog geen afstel.”

Hoe groot is de financiële schade van de lockdown?

“We moeten de werkelijke klap nog afwachten. We krijgen in februari altijd een vergoeding vanuit de stichting. Voetbal is daar onderdeel van, maar ook volleybal en gymnastiek. Met aftrek van alle kosten blijft er een bedrag over, en daar krijgen wij een percentage van. Die stichting draait voor negentig procent op voetbal. Sinds de coronatijd is hier geen enkele activiteit meer, dus we lopen veel inkomsten mis. We moeten dat in overleg met de stichting zien op te lossen. Of we moeten onze reserves aanspreken. Dat er een gat valt, is duidelijk. Ook inkomsten van vaste acties mis je.”

Zijn jullie leden en/of sponsoren verloren of ben je bang dat dit nog gaat gebeuren?

“We zijn geen sponsoren kwijt geraakt, maar we zijn wel in gesprek gegaan met partijen die het moeilijk hadden. Dat hebben we samen opgelost.

Er was één lid dat vroeg of hij het lidmaatschapsgeld terug kon krijgen omdat er niet gespeeld en getraind kon worden. Daarvan hebben we gezegd dat we dat liever niet hebben, we zijn al zo`n kleine club met maar 178 leden. Maar we willen wel graag meedenken als iemand in de problemen komt.”

Wat zijn jouw gedachtes over de 1,5 meter-regel voor publiek op het sportpark en in de kantine?

“We hebben de kantine coronaproof gemaakt. De uitdaging ligt vooral in het handhaven van de regels en mensen erop aanspreken. Als er wat bier inzit, wordt het wat losser. Dan moeten we kijken hoe het gaat. Je kunt alles indelen en voorbereiden, maar de naleving van de regels ligt toch echt bij de mensen zelf. Ik hoop maar dat de mensen hun boerenverstand gebruiken en de regels gewoon naleven. Via de website brengen we het wel onder de aandacht en we zullen looproutes maken, pompjes handgel neerzetten. Met de trainingen hebben we al geoefend met een aparte in- en uitgang. dat is goed te doen”, denkt Hulsmann. “We houden vast aan de richtlijnen van het RIVM.”