De Swollenaer

Donderdag, 30 mei 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Vieleri Justiana: 42 jaar en nog niet versleten, maar wel minder snel

Vieleri Justiana: 42 jaar en nog niet versleten, maar wel minder snel
Vieleri Justiana aan de bal.
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – Vieleri Justiana (42) weet inmiddels niet beter dan dat hij samenspeelt met gasten die tien, vijftien, zelfs twintig jaar jonger zijn dan hij. Aan stoppen denkt de aanvaller van HTC niet. Zijn geheim: een goed gestel en niet te veel bier drinken.

Tegen CSV '28 is Justiana zaterdagmiddag dichtbij een heldenrol. Bij een 1-0 voorsprong voor HTC neemt hij de bal in 'de zestien' aan in de lucht, draait weg bij zijn tegenstander en volleert de bal richting doel. Met een prima reflex tikt de lange, jonge doelman Melvin Hartenhof de bal uit de hoek. HTC kan de druk van het beter voetballende CSV '28 vervolgens niet weerstaan. Bij een 1-2 achterstand krijgt Justiana nog een kans, maar het schot richting verre hoek wordt weer gepakt door Hartenhof. CSV wint uiteindelijk met 1-3, HTC met een katertje achterlatend. “Dit is flink balen, als je kijkt naar onze kansen hadden we hier kunnen winnen”, vindt Justiana, die aangever is bij de 1-0 van Tim Jasink.

Justiana deelt in een sprintduel precies op het juiste moment een 'bodycheck' uit aan de verdediger van CSV en geeft Jasink de kans om HTC op voorsprong te zetten.

Bodycheck

“Je bent niet meer de snelste”, klinkt het plagerig vanaf de bank van HTC. “Daarom moest ik ook een bodycheck geven”, reageert Justiana met een lach op zijn gezicht. De aanvaller die zijn loopbaan begon bij SVI en verder bij Be Quick 28 en VSCO '61 (in de eerste klasse), WVF, HTC en VSW speelde is geen basisspeler in het elftal van trainer Joop van Dijk. Hij pendelt tussen het tweede en het eerste omdat hij maar één keer in de week kan trainen.

VSW'er en HTC'er

“Het houdt me jong”, zegt Justiana over het voetballen met veel jongere medespelers. “En dat geeft me ook de motivatie om door te gaan. Soms baal ik gewoon dat... ja, de mentaliteit van sommigen minder is.” Je hoort het vaker van wat oudere amateurvoetballers, of van trainers: de trots die vroeger gepaard ging met het spelen in eerste elftal, is niet meer in dezelfde mate aanwezig. “Ik denk dat het over het algemeen een groot verschil is met tien, vijftien jaar geleden.” Ook het luisteren naar oudere spelers is niet meer vanzelfsprekend, merkte Justiana de vorige seizoenen bij VSW. Het is één van de redenen dat hij er vorig seizoen al voor de winterstop klaar mee was in Windesheim. “Op je zeventiende, achttiende denken dat je de hele wereld aankunt en alles al weten. Dat was niet meer zo mijn ding.” Justiana voelde zich bovendien niet meer zo thuis in het elftal, maar hij zal VSW altijd een warm hart toedragen. “Ik heb daar superleuke jaren gehad. Ik heb daar negen seizoenen gevoetbald, en dit is mijn achtste seizoen bij HTC.”

Weinig bier

Aan stoppen denkt Justiana, wiens zoon Quinton bij ZAC speelt, niet. “Nee”, zegt hij gedecideerd op de vraag of hij het voetballen op 42-jarige leeftijd fysiek zwaar vindt. “Ik heb na trainingen of wedstrijden geen last van spierpijn. Fysiek ben ik helemaal in orde.” Wat is zijn geheim: 'Weinig bier drinken denk ik haha. Een paar biertjes is wel okee. Maar van donderdag tot en met zaterdag, nee. Van bier kom je aan he. Dan kan het snel gaan, haha. Ik heb gelukkig ook geen last gehad van blessures. Wat ik wel merk naarmate ik ouder word, is dat ik minder snel ben.”