De Swollenaer

Maandag, 22 april 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Van der Breggen en Landstede Basketbal winnen sportverkiezing Overijssel

Van der Breggen en Landstede Basketbal winnen sportverkiezing Overijssel
Redactie: Mark de Rooij

ZWOLLE - Wielrenster Anna van der Breggen, baanwielrenner Jeffrey Hoogland en Landstede Basketbal zijn de winnaars geworden van de Overijsselse Sportverkiezingen 2017. Dat werd bekendgemaakt in het ZINiN Theater in Nijverdal. Uit Zwolle waren ook Ronald Mulder, Kirsten Wild en PEC Zwolle genomineerd.

Voormalig Heracles Almelo-voorzitter Jan Smit kreeg de oeuvreprijs, springruiter Sven Peters werd verkozen tot Talent van het Jaar en CVV Oranje Nassau Almelo werd Amateursportclub 2017.

Vanavond (dinsdag) is op TV Oost om 21.00 uur een uitgebreide samenvatting te zien van de Overijsselse sportverkiezingen. De uitzending wordt om 23.00 uur en op woensdagochtend 08.00 uur herhaald. Kijk voor meer informatie op www.rtvoost.nl.

Jeffrey Hoogland

De Nijverdalse Jeffrey Hoogland pakte zilver op de teamsprint tijdens de WK baanwielrennen. Op de EK greep hij goud op de kilometer tijdrit, zilver op de sprint en brons op de teamsprint. Hij versloeg schaatsers Ronald Mulder uit Zwolle en Jan Smeekens uit Raalte.

Anna van der Breggen

Anna van der Breggen beleefde in april 2017 één van de mooiste weken uit haar carrière. De Zwolse won binnen zeven dagen de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. In juli pakte ze voor de tweede keer de zege in Giro Rosa, de Ronde van Italië voor vrouwen. Op de EK pakte ze brons op de tijdrit, op de WK zilver op dat onderdeel en ook tijdens de ploegentijdrit werd ze tweede. De andere genomineerden waren wielrenster Kirsten Wild uit Zwolle, veldrijdster Sophie de Boer uit Enschede, handbalster Martine Smeets uit Geesteren en schaatsster Jorien ter Mors uit Enschede.

Landstede Basketbal

De basketballers van Landstede uit Zwolle wonnen in oktober de eerste prijs in de historie. Het won de strijd om de Supercup van Donar. Die ploeg hield Landstede aan het einde van vorig seizoen nog van de titel en de beker. De voetballers van PEC Zwolle en de squashers van Coulisse Twente uit Hellendoorn grepen naast de prijs.

Jan Smit

De oeuvreprijs ging dus naar Jan Smit. Hij stopte in 2017 na negentien jaar als voorzitter van Heracles Almelo. Onder zijn leiding werd de club een stabiele eredivisieclub en haalde het voor het eerst Europees voetbal en de bekerfinale.

Talent

De Hennie Kuiper-trofee voor Talent van het Jaar ging naar springruiter Sven Peters (18) uit Lonneker. Peters werd Nederlands kampioen junioren in Mierlo. Hij was de enige foutloze combinatie.

Amateursportclub van het jaar

CVV Oranje Nassau mag zich Amateursportclub 2017 noemen dankzij haar enorme maatschappelijke betrokkenheid. Niet alleen op het sportieve vlak is de club actief, maar ook als het gaat om taallessen voor nieuwe Nederlanders, kookgroepen voor eenzame ouderen en scholings- en stageplekken voor scholieren. De voetbalclub ontving 1000 euro van de provincie Overijssel.