De Swollenaer

Zondag, 19 mei 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Landstede Basketbal bijna uitgeschakeld na onthutsend verlies

Landstede Basketbal bijna uitgeschakeld na onthutsend verliesLandstede Basketbal bijna uitgeschakeld na onthutsend verliesLandstede Basketbal bijna uitgeschakeld na onthutsend verliesLandstede Basketbal bijna uitgeschakeld na onthutsend verliesLandstede Basketbal bijna uitgeschakeld na onthutsend verlies
Redactie: Mark de Rooij

(door Harry Bouwhuis)
ZWOLLE - De fans van Leiden gaan compleet uit hun dak. Aan de overkant is het muisstil. Landstede heeft de zege voor het grijpen en kan na twee nederlagen weer op één punt komen. Maar na een beroerd vierde kwart wint ZZ Leiden alsnog met 73-78.

De ontgoocheling bij Landstede is compleet. Het is een dramatisch slotakkoord van een week vol intensiteit en spanning maar geen punten in de halve finales van de play-offs. De Zwollenaren moeten nu vier keer winnen.

Dinsdag is in het eerste duel de spanning om te snijden. De teams geven elkaar niets toe. Landstede lijkt in de slotsecondes alsnog de winst te pakken. Met nog twee tellen en bij 79-80 caramboleert een lay-up van Franko House via de ring het veld weer in. De thuisploeg verliest en het thuisvoordeel is verspeeld. Twee dagen later zijn er in de Vijf Meihal in Leiden bij 74-73 ook Zwolse kansen in de slotminuut. Maar Leiden wint opnieuw.

Zaterdag is Landstede thuis veruit de beste in het soms grimmige duel. Het lijkt na drie sterke kwarten zeker van de overwinning als het 65-45 staat. Maar dan is er de deceptie. In het laatste deel laat de thuisploeg het volledig liggen. Niets lukt meer. Het gemotiveerde Leiden, gesteund door veel meegereisde supporters, zet aan en perst er een verbluffende run van zeventien punten uit. De apathie is groot bij Landstede. Coach Herman van den Belt over het rampzalige scenario ”We vielen de basket niet meer aan en waren alleen nog maar bezig met de stand. Acht turnovers waren gratis punten voor hun.”

'Netjes opgevoed'

Als House na de pijnlijke reeks bij 70-73 nog een driepunter produceert lijkt er even wat lucht te komen. Maar Leiden heeft beet en staat niets meer af. Het wordt 73-78. Van den Belt kookt inwendig maar blijft correct op de persconferentie. “Ik ben netjes opgevoed, daarom zeg ik de woorden die nu in me opkomen maar niet. Mijn complimenten aan Leiden dat heel knap terugkwam.”

Oude bekende

Ondertussen praat Jessey Voorn bij met oude bekenden. De oud-Landstede-speler, nu spelend voor Leiden, moest de play-offs nog aan zich voorbij laten gaan. Dinsdag maakt de international in eigen huis zijn rentree. “Ik ben blij dat ik weer hersteld ben van mijn blessure. Landstede is een fijne club, ik heb er een mooi seizoen gehad. Ze hadden vandaag ook een sterk ‘game-plan’ maar wij beschikken over pure wilskracht. Dat kwam er, wel wat laat, toch weer uit.”