De Swollenaer

Zaterdag, 19 april 2025

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Sportpark Marslanden helpt verenigingen al vijf jaar de broek beter op te houden

Sportpark Marslanden helpt verenigingen al vijf jaar de broek beter op te houden
Robbert Bonsink, manager Sportpark Marslanden.
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - Wat vijf jaar geleden begon met het samen oplossen van een parkeerprobleem mondde uit in een intensieve samenwerking met de ingebruikneming van de beweegtuin voor ouderen als eerste resultaat. Inmiddels is Sportpark Marslanden een lichtend voorbeeld van hoe verenigingen zich open stellen en een brede functie vervullen. Het buiten de gebaande paden treden is inmiddels beloond met unanieme waardering van vooral de gemeente en SportService Zwolle.

Die waardering voor Sportpark Marslanden, vanuit de gemeente, zit hem natuurlijk voor een groot deel in het feit dat de verenigingen er danzkij dit concept steeds beter in slagen hun eigen broek op te houden, een vereiste sinds de sport in Zwolle jaren geleden met enorme bezuinigingen werd geconfronteerd. "Én dat zit hem in de nieuwe doelgroepen die wij in beweging krijgen", zegt Robbert Bonsink, sportparkmanager, een functie van twintig uren per week. Aangevuld met de dertig uren van collega Bram van Bessen loopt er per week vijftig uren aan profesionele begeleiding rond op Sportpark Marslanden. Sinds drie jaren staan zij op de loonlijst van SportService Zwolle, dat het concept omarmde en uitsmeerde over de stad.

Bonsink: "We hebben senioren aan het sporten, ouder-kind bootcamp, inburgeraars die taalles krijgen maar ook sporten en bewegen, we hebben participanten (mensen zonder werk). Allerlei doelgroepen waar de verenigingen hun deuren voor open zetten. De maatschappelijke kracht van die verenigingen zetten we eigenlijk heel goed in. We draaien dat nu zo goed -hebben bijvoorbeeld ook veel contacten met het onderwijs zodat we clinics kunnen aanbieden, sportdagen om jongeren kennis te laten maken met die sporten. Daardoor hebben we reuring op het sportpark: de velden zijn bezet, accomodaties worden gebruikt, daarmee worden inkomsten gegenereerd. Volop benutting, dat is het doel. Anders staat het maar leeg overdag en dat is zonde", zegt Bonsink. "Dat is vijf jaar geleden ook de insteek geweest voor die stichting: in de toekomst wordt het voor clubs lastig om je in je eentje te bedruipen. 'Laten we de handen ineen slaan. We zullen meer moeten doen dan alleen sport aanbieden.'"

Clinics, sportdagen en Bruisweken

Met de tien verenigingen die er momenteel huizen is de ruimte voor nieuwe clubs niet onbeperkt, maar het sportpark staat open voor nieuwe ideeën en Bonsink zoekt actief naar nieuwe kansen en samenwerkingsverbanden in de stad. Het is één van zijn voornaamste taken. "Daarnaast schrijf ik subsidie-aanvragen, leg contact met scholen voor clinics en sportdagen. We hebben ook de Bruisweken hier en dan bemiddel ik. De sportclubs vinden zo'n Bruisweek spannend want de velden worden gebruikt, gaan misschien stuk, kleedkamers worden gebruikt en dan is het aan mij om ze bij elkaar te brengen en iedereen daarin gerust te stellen. We proberen ook af en toe wat vernieuwends hier naar toe te halen. Iets waar de stad Zwolle en de verenigingen hier beter van worden. Dat is ook nodig want clubs moeten steeds meer hun eigen broek ophouden."

Volgens Bonsink zijn de clubs op sportpark Marslanden er allemaal op vooruit gegaan sinds ze in de stichting zitten. SV Zwolle, PAF, Tempo '41 (inmiddels opgegaan in fusieclub HC Zwolle op het Hoge Laar) en Rugbyclub Zwolle trokken aanvankelijk de kar. "Op den duur sloten de anderen vanzelf aan. Ze zagen dat het meerwaarde had en ook wat opleverde: in de bezetting van het park en in nieuwe leden."

Verstoppertjesarena op Rodetorenplein
Om het vijfjarig bestaan van Sportpark Marslanden luister bij te zetten, staat de Verstoppertjesarena van vrijdag 29 juni tot en met zondag 8 juli op het Rode Torenplein.

De Verstoppertjesarena verdiende vorig jaar, toen het was opgebouwd op het sportpark zelf, een nominatie voor de Dutch Sports Innovation Award 2017. Ook was er aandacht van landelijke media zoals het AD en De Telegraaf. In vier weken tijd kwamen er maar liefst tweeduizend bezoekers, in de leeftijd van 4 tot en met 78 jaar, op af. "Het college van B en W was er vorig jaar ook. Dan zie je de wethouder 'tien tellen in de rimboe' spelen. Heel grappig", zegt Bonsink, die mikt op zes tot acht groepen per dag. "Tot nu toe hebben zich zo'n twintig groepen opgegeven."