De Swollenaer

Zaterdag, 21 september 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

PEC sluit 'Week van Stegeman' af met geflatteerde winst op hekkensluiter

Wat een debuut bij PEC Zwolle voor Reza Ghoochannejhad (met wedstrijdbal): vier doelpunten! Naast hem Van Wermeskerken en Zwolfje.
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - De wedstrijd waarin de spelers van PEC Zwolle zouden moeten laten zien dat ze niet alleen 'in woord' achter hoofdtrainer John Stegeman staan, wordt een uiterst moeizame exercitie waarin het door blessures geteisterde elftal pas in de loop van de tweede helft de gewenste dadendrang toont. Het is niet goed, maar goed genoeg om hekkensluiter RKC Waalwijk te verslaan, met een zeer geflatteerde 6-2.

Op een redelijke begin- en eindfase en een doelpunt van de uiterst effectieve Iliass Bel Hassani na, lijkt het in de eerste helft nergens naar. Stroperig spel, een trage opbouw, weinig energie, niet kort genoeg dekken. De 1-2 voorsprong van RKC Waalwijk in de pauze is niet eens onverdiend. Als het auto-ongeluk niet een stok is om de trainer mee te slaan, is het optreden in de eerste helft dat wel. In alles lijkt het erop dat de ‘Week van Stegeman’ een negatieve uitwerking heeft op de spelers. Nergens wekken zij de indruk met een spetterend optreden de wankel geworden positie van hun trainer te stabiliseren. Op deze manier is het voor de directie van PEC Zwolle, die het onder invloed rijden uiteraard veroordeelde maar tevens pal achter Stegeman bleef staan, niet moeilijk om nog voor de winterstop afscheid te nemen van de trainer.

45 minuten later heeft het Zwolse publiek in de persoon van Reza Ghoochannejhad een nieuwe held en de ploeg een nieuwe topscorer, is de eerste thuiszege een feit en ziet de wereld er dus totaal anders uit. “Ik denk dat mijn ploeg in de tweede helft het goede antwoord heeft gegeven”, zegt Stegeman na afloop voor verschillende camera’s. Zijn wissel, Ghoochannejhad voor de geblesseerd geraakte Johnsen, geeft PEC gelijk een impuls. Toch is het na de 2-2, de eerste van vier Reza-treffers, nog af en toe billen knijpen als RKC komt opzetten en PEC haar defensieve kwetsbaarheid toont. Verdedigers Thomas Lam, Bram van Polen en Yuta Nakayama worden nog altijd node gemist en tegen RKC ontbreekt ook Etiënne Reijnen met een enkelblessure.

Voorin is het inmiddels dringen geblazen met onder meer de aanvallend ingestelde middenvelders Saymak, Bruns en Bel Hassani, aanvallers Thy en Johnsen en dus het nieuwe goudhaantje: Reza Ghoochannejhad. Hij schrijft historie met een zuivere hattrick en in totaal vier treffers op rij. In blessuretijd bepaalt de beste Zwollenaar van het seizoen tot nu toe, Gustavo Hamer, de eindstand op 6-2. Het ‘sta op als je voor Zwolle bent’ krijgt massaal gehoor. De supporters lijken het de trainer te hebben vergeven, maar in de opportunistische voetbalwereld kan dat sentiment uiteraard weer snel omslaan.