De Swollenaer

Maandag, 22 april 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Opluchting overheerst bij Anna van der Breggen na uitstel van Olympische Spelen

Opluchting overheerst bij Anna van der Breggen na uitstel van Olympische Spelen
Foto: Tennekes
Redactie: Gerard Meijeringh

(door Gerard Meijeringh)

ZWOLLE - Anna van der Breggen leefde toe naar de Olympische Spelen, maar vorige week ging er een definitieve streep door het grootste sportevenement van de wereld. De Spelen worden uitgesteld en volgend jaar afgewerkt. Tot grote opluchting van de Zwolse wielrenster. “Je moet nu niet bezig zijn met topsport.”

Het uitstellen van de Spelen was geen verrassing. Toch duurde het behoorlijk lang voordat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) tot deze ingrijpende beslissing kwam. Ruim twee weken geleden ging het IOC er nog vanuit dat de Olympische Spelen in Tokio dit jaar ‘gewoon’ door konden gaan. Daarna werd de druk op het IOC steeds groter om de Spelen uit te stellen.

Vorige week kwam dan eindelijk de beslissing om de Spelen uit te stellen. De enige juiste beslissing. In deze heftige tijd waarin het coronavirus vele duizenden slachtoffers maakt, moet sport simpelweg een pas op de plaats maken.

Dat is ook de conclusie van Van der Breggen. “Een tijd lang waren de Olympische Spelen mijn doel. Maar naarmate de ernst van de coronacrisis duidelijker werd, gaf dat een dubbel gevoel. Mijn hoofd stond niet meer bij mijn doel. Ik vind het positief dat het dit jaar niet doorgaat. Voor mijn gevoel kun je nu niet bezig zijn met topsport. De focus moet erop liggen dat iedereen weer gezond wordt. Het uitstel van de Olympische Spelen geeft mij een gevoel van opluchting.”

Kwalificatieprobleem

Van der Breggen stipt ook andere problemen aan. Zoals de kwalificatie voor de Spelen. “Als je bij het wegwielrennen een goed voorjaar hebt, dan maak je een kans. Wij hebben bij de vrouwen veel goede wielrenners, maar er mogen maar vier naar de Spelen. Maar dit jaar hebben we geen voorjaar gehad. Het was niet eerlijk geweest, omdat je niet kon laten zien wat je kan. Daarnaast zijn verschillende kwalificatietoernooien niet doorgegaan.”

Ook wijst Van der Breggen op de verschillende omstandigheden door de coronacrisis in de diverse landen. “In sommige landen mag je wel naar buiten, in andere landen moet je binnenblijven. Je hebt te maken met verschillende omstandigheden. Dat is niet eerlijk voor de atleten.”

Uiteraard is er bij Van der Breggen ook teleurstelling. Al heel lang heeft ze toegeleefd naar het ultieme doel: pieken op de Olympische Spelen. “Dat hoofddoel valt weg. Ik lag super op schema. Dat is zuur, maar dat weegt niet op tegen de andere dingen. Ik wil nu helemaal niet meer met sport bezig zijn. Als je alles hoort. Bijvoorbeeld in Hasselt, waar de situatie ernstig is. Dat is echt even schrikken.”

Doelloos

De wielrenster uit Zwolle, opgegroeid in Hasselt, heeft zich nog niet beziggehouden met het maken van een nieuwe planning. “Dat kan nog niet. Eerst maar eens kijken hoe dit jaar eruit gaat zien. Of we überhaupt nog kunnen fietsen dit jaar, maar ik moet klaar zijn als het moment er is. Het is wel goed om de basisconditie te onderhouden. Maar ik heb één ding wel geleerd. Je kunt niks plannen. Ik had nooit gedacht dat ik zo lang thuis zou zitten. Het is belangrijk om geduldig te zijn, maar ik heb dit nog nooit meegemaakt. Niemand. Ik voel me doelloos. Als topsporter voel ik me onnuttig. Het ziekenhuispersoneel heeft het drukker dan ooit en ik heb de meest rustige periode die ik ooit heb meegemaakt.”