De Swollenaer

Zaterdag, 21 september 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Mustafa Saymak is eindelijk weer bepalend voor winnend PEC Zwolle

Mustafa Saymak is eindelijk weer bepalend voor winnend PEC ZwolleMustafa Saymak is eindelijk weer bepalend voor winnend PEC ZwolleMustafa Saymak is eindelijk weer bepalend voor winnend PEC Zwolle
Redactie: Mark de Rooij

(door Jeroen Kuiper)

ZWOLLE - Excelsior-uit, 14 april 2018. Het is de laatste competitieve wedstrijd geweest waarin Mustafa Saymak beslissend is geweest. Destijds leverde zijn assist een punt op in Rotterdam (1-1). Zondagmiddag zijn twee assists van de Turkse middenvelder doorslaggevend in de 3-1 zege van PEC Zwolle op ADO Den Haag.

De 26-jarige Saymak is de eerste om toe te geven dat het voetballend nog altijd niet overhoudt bij PEC. Zeker in het eerste half uur van het duel met ADO is er weinig hoop op een overwinning. "Het was bijna om te janken. Je merkte dat er veel spanning op deze wedstrijd zat", voelt Saymak. Wat dan niet meehelpt is de vroege Haagse voorsprong via Michiel Kramer. De ban wordt gebroken dankzij de teruggekeerde Deventernaar in Zwolse dienst. Hij staat als rechtsbuiten geposteerd en gooit de bal panklaar op het hoofd van Illias Bel Hassani. "Ik zei tegen mijn teamgenoten: ik ben een ouderwetse rechtsbuiten vandaag, type Ruben Schaken. Ik ben blij met die voorzet en Illias kopte hem er ook nog aardig in voor een niet-kopper."

De voorzet is een welkome opsteker voor Saymak, die een verloren jaar bij Rizespor achter de rug heeft. Een seizoen waarin hij niet veel speelt en zeker ook niet goed voetbalt. De terugkeer in Zwolle is dan ook prettig. Toch is ook hier de start niet zoals gewenst. PEC verliest in de eerste negen wedstrijden zes keer en ook Saymak, gehaald na de eerste drie duels, kan het tij niet keren. "Ik merk dat ik nu pas echt fit wordt. Ik dacht dat ik het was, maar je merkt dat je wedstrijden nodig hebt om beter te worden. Je kunt veel voor jezelf lopen, maar daar word je aan de bal niet beter van."

Saymak speelt de hele wedstrijd uit, al voelt hij na tachtig minuten al de kramp in zijn benen. Dat hij vervolgens ook nog zes minuten blessuretijd moet overleven, komt mede door hemzelf. De middenvelder verschalkt in minuut 73 met een lobje ADO-keeper Luuk Koopmans, waarna Reza Ghoochannejhad de 2-1 kan binnentikken. Saymak raakt echter ook de doelman tegen zijn hoofd en er zou sprake zijn van buitenspel, waardoor de treffer wordt geannuleerd. "Dat was echter pas nadat die bal al was gespeeld. Ik keek richting de tribune waar ik mijn ouders en broertje zag. Mijn broertje stak al een duim omhoog dat het wel goed zat. Toen wist ik dat dit gewoon een doelpunt zou worden."

Met die tweede assist helpt hij PEC op weg richting de eerste overwinning in ruim een maand tijd. Voetballend moet het echt beter, beseft Saymak. "Maar we hebben het ditmaal strijdend over de streep getrokken. Zo moeten we de komende tijd vooral doorgaan, zodat we punten pakken en dan hopelijk ook weer wat beter gaan spelen."