De Swollenaer

Vrijdag, 20 september 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Meedoen blijft het belangrijkste bij negende Wijthmenerplasloop

Meedoen blijft het belangrijkste bij negende WijthmenerplasloopMeedoen blijft het belangrijkste bij negende Wijthmenerplasloop
Redactie: Mark de Rooij

(door Harry Bouwhuis)

WIJTHMEN - Het is bijna aandoenlijk om te zien. Marco Mulder duwt zijn zoon Jelmer in een rolstoel voor zich uit en sluit zijn missie op de 5 km af in ruim 31 minuten. Ongeveer vijf minuten later wint Vincent Buitenhuis uit Rouveen de 10 km. De BB-loper finisht met overmacht in een tijd van 36.26 minuten.

Recreatief bezig zijn en prestatiegerichtheid komen zo perfect samen tijdens de Wijthmenerplasloop. “Illustratief voor dit evenement waar meedoen het belangrijkst is”, stelt organisator René Poppe. De triatleet (53) heeft voor zichzelf in het nieuwe jaar nieuwe doelen gesteld. “Na gezin en werk blijft de triathlon mijn grote passie. Ik ben natuurlijk geen twintig meer. Wat is fysiek nog haalbaar? Dat is mijn focus.” In Wijthmen, toch zijn achtertuin, komt Poppe niet in actie. Hij maakt al jaren deel uit van het organisatiecomité.

Als de voorbereidingen voor de negende editie op orde zijn wil Poppe wel even terugkijken op zijn mooie sportloopbaan. ”Met altijd de onvoorwaardelijke steun van het thuisfront”, benadrukt de atleet die ook zijn trainer Hennie Bottenberg in zijn successen betrekt. “Hij heeft me echt gevormd tot atleet.” Voor Poppe steekt er één evenement nog steeds bovenuit. ”2006, de winst op het EK lange triathlon in Almere in de categorie 40-44 jaar. Alles klopte op die dag. Bij het lopen kreeg ik na 24 kilometer mijn concurrent, de Duitser Achim Demming, te pakken en won.“

Vorig jaar nam Poppe even gas terug. ”Er stond nog wat op mijn ‘bucketlist’ zoals de Elfstedentocht per fiets, wat mooie loopevenementen en met clubgenoten van Triade het IJsselmeer overzwemmen. Van Stavoren naar Medemblik. Loodzwaar. Wel wat anders dan de Wijthmenerplas. ”

Weer ‘fris’ in het hoofd kijkt Poppe uit naar het komend seizoen. ”Ik zie gelukkig ook steeds meer talent, zowel landelijk als regionaal. Zo kan Dalfsenaar Ruben Slot nog ver komen. ”

260 lopers zijn zaterdag present. “Ik vond alleen de straffe wind langs het water soms best lastig”, vond Buitenhuis (25) na afloop. Maar het was verder gemoedelijk op een prachtig parcours”, aldus de ongenaakbare winnaar. Poppe: ” Het was opnieuw geslaagd. Het is een loop zonder al te veel opsmuk. Nee, inderdaad niet de hectiek van bijvoorbeeld de Halve Marathon of de Salverdaloop. Maar voor deze bescheiden aanpak kiezen we ook bewust, al zijn meer deelnemers altijd welkom natuurlijk.”