De Swollenaer

Maandag, 15 juli 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Kay Wissink wil zich bij HTC ontwikkelen als nummer tien en droomt nog stiekem van profclub

Kay Wissink wil zich bij HTC ontwikkelen als nummer tien en droomt nog stiekem van profclubKay Wissink wil zich bij HTC ontwikkelen als nummer tien en droomt nog stiekem van profclubKay Wissink wil zich bij HTC ontwikkelen als nummer tien en droomt nog stiekem van profclub
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

AMATEURVOETBAL

Stan Wissink heeft met zijn doelpunten veel indruk gemaakt in het anderhalve seizoen dat hij tot dusverre voor HTC speelde, maar volgens de topscorer zelf gaat zijn broertje Kay veel verder komen. “Ik ben gewoon een doelpuntenmaker. Hij is meer het complete plaatje.” Tegen Elspeet (2-2) staan de broers allebei op het scorebord voor HTC.

Kay Wissink (16) droomt nog steeds van een bestaan als prof en was dan ook niet te porren voor het idee van ZAC om hem de komende jaren 'rustig te brengen' in het eerste elftal. In het voetspoor van zijn zes jaar oudere broer wil ook hij dit seizoen naam maken bij HTC. Met twee goals in twee competitieduels lukt dat tot dusverre aardig.

Samen met Quinton Justiana, die vader Vieleri in de HTC-selectie tegen het lijf loopt, maakte Kay dit kalenderjaar dezelfde stap als broer Stan in 2018: van ZAC naar HTC. Hopelijk met net zoveel succes: sinds die overstap is de naam van Stan gevestigd in het Zwolsche amateurvoetbal als topschutter van HTC en winnaar van de Salverda Trofee in 2018/2019. Afgelopen seizoen deed hij het ook prima met tien goals in de derde klasse en dus was de naam Wissink regelmatig terug te vinden in de Stentor of De Swollenaer. “Dat doet toch wel iets met je. Dat wil je dan ook”, zegt Kay, die trots is op zijn broer en tegelijkertijd enorm gemotiveerd om 'erop en erover' te gaan.

“Ik heb nog steeds de droom om bij een BVO terecht te komen”, vertelt Wissink, die twee jaren geleden de kans liet lopen om bij Go Ahead Eagles te spelen. In de voorbereiding op het seizoen 2018/2019 trainde hij mee met de O17-selectie en speelde hij enkele oefenwedstrijden. “Ik had het niet naar m'n zin in die omgeving. Ik had niet echt een klik met die jongens daar, de faciliteiten waren niet top en met reizen en school heb ik de keuze gemaakt om bij ZAC te blijven. Het was destijds net te veel van het goede. Maar ik heb nog steeds drie droom. In ieder geval om zo hoog mogelijk te eindigen en alles eruit te halen.”

Go Ahead Eagles was niet de enige profclub bij wie Wissink was opgevallen. Hij speelde drie maanden bij de C1 van PEC Zwolle totdat hij daar afviel en ook Ajax had hem in het vizier. Corona gooide roet in het eten. “Dat was pech voor hem”, zegt Stan, die met Kay vervolgens veel over de volgende stap heeft gesproken.

Mannenvoetbal

Zelf geeft Kay aan dat hij in het eerste van tweedeklasser ZAC geen kans zou krijgen op zijn favoriete positie (nummer tien) en dat hij daarom voor een stap naar een ander eerste elftal heeft gekozen. “Ik wilde graag proeven aan het mannenvoetbal en daar mezelf in ontwikkelen. Toen kwam ik al snel bij HTC (een derdeklasser, MdR) uit”, aldus Kay.

Afgeraden

“Ik vind het hartstikke leuk dat we nu samen spelen – dat had ik nooit verwacht- maar ik heb het hem in eerste instantie afgeraden. Ik denk dat-ie bij ZAC ook wel aan spelen was toegekomen, maar ik snap wel dat hij na drie en half jaar in de A1 toe was aan een stap naar een eerste elftal. Om daar minuten te maken en te leren. En je ziet dat hij bij ons meteen makkelijk mee kan. Hij past zich moeiteloos aan”, aldus Stan, die Kay meteen in de eerste competitiewedstrijd een geweldige goal zag maken. “Ja, dat kan ie wel, vrije trappen nemen. Die zat mooi in de bovenhoek. Dat doe ik hem niet na”, lacht Stan, zelf meer het type pure goalgetter. “We hebben een heel andere kwaliteit. Hij is meer het complete plaatje. Tweebenig, goede basistechniek. En ik ben gewoon een doelpuntenmaker. Op het veld vullen we elkaar goed dus dat is mooi, en met je broertje spelen is helemaal leuk natuurlijk.”

Goals niet genoeg voor zege

“Stan maakt meer de lelijke goals en ik de mooie”, zegt Kay gekscherend en in de wedstrijd tegen Elspeet blijkt het gelijk van de jongste, al is de vrije trap niet zo mooi als die in de eerste wedstrijd. Met een beetje geluk stuitert de bal dit keer vlak voor en over de doelman en daarmee zet Kay zijn ploeg op een 2-1 voorsprong. Stan heeft HTC, dat van geluk mag spreken dat het maar met een 0-1 achterstand gaat rusten, dan al langszij gebracht met een goal in de categorie 'op het juiste moment op de juiste plaats staan'. De doelpunten van de broers Wissink zijn niet genoeg voor de zege. Door een misser van de in de eerste helft zo sterk keepende Kevin Ester glippen de drie punten HTC in de slotminuten uit handen.