(door Mark de Rooij)
KAMPEN - Een interview met 'de Guy Roux van KHC', Herman Oosterhaar, is geen aaneenschakeling van clichés of een lange opsomming van hoogte- en dieptepunten, maar als je niet oppast heb je wel het gevoel bij meester Herman in de klas te zitten. Is dat vervelend? Integendeel, meester Herman kan namelijk interessant vertellen. Over de leergang 'Action Type', over Arrigo Sacchi, Jurgen Klopp en over hoe het nietige, bescheiden KHC een plaats veroverde tussen de grote Kamper voetbalclubs.
Toen Herman Oosterhaar na vijf enerverende seizoenen ZAC de IJssel overstak om KHC te gaan trainen, achtte hij het niet verstandig om nog eens zo lang bij een club te blijven zitten. Toen hij onlangs weer met het bestuur van KHC om de tafel zat, voelde het echter heel logisch om de samenwerking te verlengen met een achtste seizoen. Daarnaast gaat de 48-jarige gymdocent, vader van drie zoons, zich intensief bezighouden met de jeugdopleiding van de Kamper volksclub. Een afspraak voor de komende drie seizoenen.
* * *
Hoewel de Zwollenaar inmiddels een stuk rustiger is geworden, hebben ze het bij KHC nooit zo erg gevonden, dat trainer Oosterhaar als 'een radioverslaggever' langs de lijn stond bij wedstrijden van zijn ploeg. Het is niet het enige bewijs van het feit dat hij, als jongen uit de Zeeheldenbuurt van de Wipstrik, uitstekend past bij de Kamper volksclub. 'Passie en lef', de trefwoorden waar KHC zich op voorstaat, zijn Oosterhaar op het lijf geschreven. 'Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg' is er nog zo één. En 'hard werken', waarbij je best trots mag zijn op wat je hebt bereikt.
* * *
De schijnbaar immer opgewekte trainer komt samen met Fred Zwiggelaar, al twaalf jaar lang zijn rechterhand, mooi op tijd de kantine van KHC binnenlopen. Hij schudt wat handen, begroet de koffiejuffrouw en voorziet verslaggever en fotograaf van een bakje koffie. Het is de avond van de laatste training voordat de spelersgroep van de eersteklasser later in de week naar Benidorm vertrekt voor een trainingskamp. Even snel een foto maken bij het op de muur geschilderde clublogo om vervolgens een leegstaand kamertje in te duiken voor het interview.
Ik heb altijd moeite met de zin 'trainers zijn passanten'.
“Als je een goede verstandhouding hebt met de mensen waar je mee werkt, en je realistische doelen stelt, dan kun je het heel lang met elkaar uithouden. Het heeft ook te maken met je karakter. Je moet je kunnen aanpassen aan je omgeving. Je moet je voelhoorns uitstrekken; bij wat voor club ga ik werken, waar staan ze voor. Wat drijft hun? Als dat bij jou past, kun je het lang volhouden. En ook in de spelersgroep moet je de dynamiek behouden. Dat betekent dat je moet blijven verversen, qua spelers maar ook qua oefenstof. Je kan niet zes jaar lang hetzelfde verhaaltje vertellen.”
Trainers van nu hebben veel meer persoonlijk contact met spelers.
"Dat vind ik om te beginnen ook hartstikke leuk. Want ik heb iets met mensen en ik vind het menselijk gedrag heel interessant. Er zijn trainers die er buiten de training en wedstrijden om weinig aan doen, maar ik denk dat je daar nu niet meer mee wegkomt (als je de relatie met je spelers goed wilt houden). Zonder relatie geen prestatie, is ook een stokpaardje van mij. Dat is ook de reden dat ik 'Action Type' ben gaan studeren, de leergang van Peter Murphy en Jan Huiberts. Daar heb ik veel tijd en geld in geinvesteerd. Een jaar lang één keer in de drie weken naar Alphen aan den Rijn. Maar dat was geweldig. Zat ik daar als vierdeklasse-trainer tussen allemaal mensen uit de topsport. Mijn doel als trainer is dat iemand het beste uit zichzelf wil gaan halen. Dat iemand dat zelf ontwikkeld en dat ik hem daarbij help, maar dan moet ik wel weten wie ik tegenover mij heb. Als ik weet hoe mensen informatie verwerken kan ik daar rekening mee houden. Er zijn spelers die het liefst op vrijdag van mij horen wat ze op zaterdag moeten doen. Als je weet hoe jouw team in elkaar zit, kun je daar rekening mee houden."
"Die leergang is helemaal gebaseerd op de gedachtegang van Carl-Gustav Jung. De psycho-analyse. Ik heb daar heel veel geleerd over het menselijk gedrag. Vooral in relatie tot sporters. Daar heb ik in mijn dagelijks werk als gymleraar veel baat bij, maar zeker als voetbaltrainer. Het heeft mij veel inzicht gegeven in waarom dingen gebeuren zoals ze gebeuren. En ook veel over mezelf, waarom reageer ik zo. En wat kan ik er aan doen om dat te kanaliseren."
De videoband van Arrigo Sacchi
Een van de gebieden waarop Oosterhaar zich vooral de laatste jaren heeft ontwikkeld is de voetbaltactische kant. "En dat heeft te maken met het hoge niveau waarop we spelen, want er wordt meer gevraagd."
"Ik vond het wel grappig, in dat boekje van Pieter Zwart over de val van Oranje, schrijft hij over hoe dat kwam en dat er nu op internationaal niveau zo en zo getraind wordt. Dan heeft hij het over zoneverdediging. Daar had ik het vijf jaren geleden al over. Toen ik dat boek las, dacht ik; 'ik heb het toch niet zo gek gezien' haha."
"Ik ben heel erg bezig geweest met hoe Sacchi trainde in de jaren tachtig, bij het grote Milan. Hij speelde 4-4-2 en het verdedigen in de zone was toen revolutionair in Italië. Daar hoort ook een stukje pressie bij. Gebaseerd op compact spelen, als eenheid bewegen. Hij heeft later ook een videoband uitgebracht. Bij toeval kwam ik die tegen, die staat gewoon op Youtube. Dus ik heb die gedownload en ben dat gaan uitpluizen. Hoe moet dat nou? Het kantelen, hoe iedereen moet staan ten opzichte van elkaar. Ik heb die oefeningen uitgeschreven naar mijn niveau en daar zijn we mee aan de slag gegaan. Ik ben hier gaan staan met een powerpointprestatie en zei 'zo gaan we het doen'. We moeten namelijk slimmer zijn dan de rest, want op dat moment waren we kwalitatief nog niet beter. Maar we waren tactisch, en met onze fitheid, in staat om het iedereen lastig te maken."
De Klopp van Kampen
Als er één bekende voetbaltrainer met wie Oosterhaar sterke gelijkingen vertoont, is het wel de huidige trainer van Liverpool, Jurgen Klopp.
"Klopp vertelde ooit in een interview dat hij als trainer van Mainz, waar hij negen jaar zat, die videoband van Sacchi tot in den treure aan zijn spelers had laten zien. Dat gegenpressing, wat zijn stokpaardje is, heeft daar dus zijn oorsprong. Ik vond dat wel grappig toen ik dat las. Ik dacht: 'er zijn dus nog meer overeenkomsten blijkbaar hahaha' (beide hameren ook op fitheid en maken zich langs de lijn erg druk tijdens een wedstrijd, MdR).
Rivaliteit Kamper clubs
"Ik werkte al in Kampen dus ik wist wel dat het veel meer leefde dan in Zwolle, de rivaliteit. Van oudsher werd die vete uitgevochten tussen DOS en Go Ahead. Die speelden allebei op dat hoge niveau. Dat zijn de grootste clubs, IJVV niet meegerekend. Totdat in 2012 dat nietige KHC zich, min of meer bij toeval, meldde in de eerste klasse, ging het tussen die clubs. In mijn eerste seizoen gelijk vier derby's. Dat was wat. Voor meer dan tweeduizend man publiek, dat maak je in Zwolle niet mee. En wij wonnen de eerste hier met 5-1 van DOS. Bleek achteraf dat KHC in dertig jaar niet van DOS had gewonnen. Het was toen net of we de Champions League hadden gewonnen, zo voelde dat.
Er werd lang gedacht dat dit succes van KHC tijdelijk was, en dat gebeurde ook bijna. Want in mijn eerste seizoen degradeerden we. Maar een jaar later kwamen we terug en sindsdien hebben we laten zien dat we op dit niveau thuishoren. Het zelfbewustzijn bij de club is gegroeid. We hoeven niet meer bang te zijn voor Go Ahead en DOS."
Paniekvoetbal
"Ik heb in die zeven jaren vier trainers bij Go Ahead meegemaakt. Wij hebben ook wel slechte periodes gehad, maar er brak geen paniek uit. Ik heb wel eens zeven wedstrijden achter elkaar verloren, maar vanuit het bestuur kwam er nooit het verzoek om te vertrekken", aldus Oosterhaar, die de komende drie seizoenen ook met de jeugdopleiding van KHC aan de slag gaat. "De bedoeling is dat we de infrastructuur voor de jeugdopleiding op poten gaan zetten. Het doel is dat wij de beste jeugdopleiding van Kampen zijn. En kinderen de mores van KHC meegeven. Dat doe je niet in een jaar, daar moet je de tijd voor nemen.
Het trainerschap bekijken we wel gewoon van jaar tot jaar. Ik voel me hier wel heel erg thuis. Wat ik vroeger had bij Zwolsche Boys -want dat is mijn club van oudsher. En dan bedoel ik vooral de periode op De Vrolijkheid. Dat is mijn Zwolsche Boys. Dat is wat ik hier terug heb gevonden. Dit is het Zwolsche Boys van Kampen."