(door Mark de Rooij)
ZWOLLE – De tribunes zijn leeg, maar de gedrevenheid is er niet minder om tijdens het afsluitende partijtje 'Old Stars Walking Football' in het Mac3Park Stadion, waar ouderen woensdagmiddag kennis maken met 'Golden Sports' (handboogschieten en Kubb) en Old Stars Walking Rugby. De meeste zestigplussers komen echter maar voor één ding; volkssport nummer één. Walking Football blijkt een gouden greep en heeft inmiddels een vaste groep bij WVF, De Pelikaan en SVI.
Woensdag voetballen zij voor een keertje in het stadion van PEC Zwolle, waar SportService Zwolle met WijZ Welzijn en PEC Zwolle United een ouderenmiddag organiseert in het kader van de Nationale Sportweek, een speciale middag voor 60+'ers om kennis te maken met sporten, en elkaar.
“Het sociale is net zo belangrijk als het sportieve”, zegt Gerard de Jong, die een jaar geleden met Wichert aan 't Rot bij WVF begon met acht andere liefhebbers en de groep al snel zag groeien tot de huidige 23. “En nieuwe leden staan al te trappelen.” Jan Bakker doet al vanaf het begin mee en kijkt elke week uit naar het uurtje Walking Football. “De mooiste momenten zijn het samen omkleden, ouwehoeren, plezier hebben samen. Datzelfde gevoel als vroeger. Als je de bal alleen al ziet, komt dat weer terug. Dat heb je als je met voetbal bent opgegroeid”, zegt Bakker. Hij is niet de enige die niet meer zonder kan. “Als de deur van de kleedkamer om half tien niet open is, staan ze er allemaal met de neus tegenaan.”, lacht De Jong. Voor de duidelijkheid: het begint om tien uur.
De Jong roemt de inbreng van Linda de Graaff, die namens SportService Zwolle elke week een training verzorgt en zelf enthousiast meedoet aan de partijtjes. “Linda is geweldig. Heel enthousiast. Ze heeft ook op niveau gevoetbald. Ze tikt ons er uit”, zegt de WVF'er.
“Ik was enthousiast, zij waren enthousiast. Het klikte meteen”, zegt de 26-jarige buurtsportcoach, die in 2011 en 2012 veertien wedstrijden speelde voor FC Zwolle in de eredivisie vrouwen, maar tegenwoordig alleen nog maar tegen een bal trapt tijdens haar wekelijkse uurtje Walking Football in Westenholte. “'Het leukste uurtje van de week', zeg ik altijd tegen de mannen. Maar dat is ook echt zo.”
Niet behandelen als ouderen
De kunst van het werken met deze ouderen is heel simpel: ze niet behandelen als ouderen. “Je houdt er alleen wel rekening mee in de gezondheid”, zegt De Graaff. “Mijn ouderen zijn nog best wel vitaal. In principe is het gewoon een voetbaltraining wat we doen. Je werkt klantgericht. In andere groepen zou ik niet dezelfde training geven. Hier willen ze eigenlijk het liefst alleen maar partijtje doen, maar het gaat ook om het sociale aspect. Daarom start en eindigen we met koffie drinken.”
In de Whatsapp-groep van de ‘lopende voetballers’ van WVF gaat het er niet veel anders aan toe dan in die van een jonger voetbalteam. Het geouwehoer is niet van de lucht; flauwe grappen, vakantieplannen/kiekjes en opzienbarende voetbalfilmpjes worden gretig gedeeld. “En ik ouwehoer net zo hard mee”, lacht De Graaff, die dit seizoen nog met 'haar mannen' op het veld staat in Westenholte. “We (SportService Zwolle, Wijz en PEC Zwolle United, MdR) bieden twee jaren ondersteuning aan, daarna moeten verenigingen het zelf oppakken.”
Sportimpuls
In het projectplan dat is opgesteld vanuit de Sportimpuls-subsidie is in het eerste jaar ondersteuning geboden aan Walking Football op drie plaatsen in de stad (WVF, SVI en de Pelikaan). In het tweede (huidige) projectjaar worden nog drie verenigingen ondersteund met het opstarten van een groep. Bij SV Zwolle en bij HTC (in samenwerking met Be Quick’28) start binnenkort een nieuwe groep en bij SVI start een vrouwengroep, waar inmiddels zes aanmeldingen voor binnen zijn.
Voetbalvereniging Berkum begon vorig jaar tegelijkertijd met WVF, maar bij de hoofdklasser kwam het niet van de grond.