De Swollenaer

Vrijdag, 22 november 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Viering dertig jaar archeologie in Zwolle begint met Erfgoedlezing

Viering dertig jaar archeologie in Zwolle begint met Erfgoedlezing
Foto: Erik-Jan Berends
Redactie: Erik-Jan Berends
(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – Het is dit jaar dertig jaar geleden dat archeologie in de stad Zwolle professioneel werd opgepakt. De viering van dit feit begint met een erfgoedlezing op 6 oktober bij Waanders In de Broeren die geheel in het teken zal staan van dertig jaar archeologie in Zwolle.

Het was de bedoeling dat er dit jaar ook al een expositie zou worden gehouden maar die is, door gebrek aan tijd en vooral aan een geschikte ruimte, uitgesteld naar 2018, vertelt stadsarcheoloog Michael Klomp. Het is 1987 als zijn collega Hemmy Clevis in dienst komt van de gemeente en archeologie niet meer incidenteel maar structureel wordt opgepakt. “Daarvoor had de provinciaal archeoloog de leiding en werden opgravingen gedaan met goede amateurs”, vertelt Klomp. “Vaak was er weinig tijd en zat er weinig structuur in. Dat werd later een wettelijke verplichting en in 2008 heeft de gemeente Zwolle haar archeologiebeleid vastgesteld. Daarin staat de verplichting dat we onderzoeken ook goed moeten uitwerken.”

Klomp kwam in 2002 in dienst en kan over diverse successen verhalen, waaronder die in de Broerenkerk, de zonnekalenders in Zwolle-Zuid en de bijna negen jaar durende opgravingen op Het Eiland. “We hebben daar bijna een hele ambachtswijk blootgelegd die net buiten de stadsmuur lag. Onze grote wens is daar nog een boekje over te maken.” De stadsarcheoloog is blij dat Zwolle nog een eigen archeologisch team heeft. “Daardoor wordt kennis goed gewaarborgd, vooral door de ervaring en projecten uit het verleden. We zijn met twee stadsarcheologen en daar is net Sanne van Zanten als derde aan toegevoegd. Verder hebben we een depotbeheerder en een aantal flexibele medewerkers.”

In juni zijn de Zwolse stadsarcheologen gecertificeerd volgens de nieuwe Erfgoedwet. Klomp: “Dat is een soort ISO-normering die we hebben gekregen voor al onze processen. Daarmee zijn we ontzettend blij. Het opent nieuwe deuren: waar we voorheen alleen binnen de gemeentegrens aan het werk konden, mogen we nu overal in Nederland opgravingen doen. In samenwerking met Deventer en Zutphen hebben we een jaar aan deze certificering gewerkt.”

Niet iedereen is altijd enthousiast over archeologie, weet Klomp. “Het is inderdaad soms ook lastig uit te leggen. We weten dat Zwolle in 1230 stadsrechten kreeg, maar van daarvoor hebben we geen geschreven bronnen. De vondsten zijn dan ons enige ‘document’. Als we aan de Melkmarkt tachtig procent import-aardewerk vinden, weten we dat er toen al handel langs het riviertje de Aa is geweest. In een aardlaag vinden we er verder een oude oever van de Aa uit de bronstijd. Zo weten we dat het een natuurlijk riviertje moet zijn geweest dat toen al bestond. We krijgen zo allerlei feiten boven water en zodoende vallen alle kleine puzzelstukjes op z’n plek. Uiteindelijk hopen we uit al die onderzoeken een zo compleet mogelijk verhaal over de geschiedenis van Zwolle te krijgen.”

Een grote wens van de stadsarcheoloog is om meer zichtbaar te zijn in de stad. “We krijgen veel vragen van scholen om wat te vertellen en dat is zo leuk om te doen. We willen de Zwolse bevolking, scholen en iedereen die is geïnteresseerd graag vertellen, maar vanuit onze huidige locatie aan de Veemarkt kunnen we dat niet doen. We dromen van een nieuw pand.”

Werk is er volgens Klomp voorlopig nog genoeg. “Begin volgend jaar kunnen we bijvoorbeeld aan de Hoogstraat aan het werk. Dat wordt weer smullen!” Belangstellenden voor de lezing op 6 oktober kunnen zich aanmelden via de agenda op de site

www.waandersindebroeren.nl.