De Swollenaer

Vrijdag, 22 november 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Zwolse archeologen zetten onderzoek Kamperpoort op 9 april voort

Zwolse archeologen zetten onderzoek Kamperpoort op 9 april voort
Foto: Erik-Jan Berends
Redactie: Erik-Jan Berends
(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – Zwolse archeologen hebben vier weken onderzoek gedaan aan de Hoogstraat in de wijk Kamperpoort. Na enkele weken stilstand voor het aanleggen van een damwand, wordt het onderzoek op 9 april voortgezet.

“We weten inmiddels dat er een overdekt riool ligt. Onze verwachtingen zijn hoog gespannen”, vertelt stadsarcheoloog Michael Klomp. Tijdens het eerste onderzoek zijn de funderingen van de voornamelijk achttiende en negentiende eeuwse huizen in kaart gebracht. Twee gebouwen bleken ouder. Klomp: “Ze zijn minstens 18e eeuws. Alle panden hebben een keldertje en daarin blijft overal wel wat achter. Het was niet erg oud materiaal, maar het spreekt veel mensen daarom wel aan. Het is nog herkenbaar.” Zo trof de stadsarcheoloog in de kelder van nota bene zijn opa nog voertuigonderdelen aan van Canadese trucks uit de Tweede Wereldoorlog.

De aandacht gaat nu vooral uit naar het gemetselde bakstenen riool dat in het midden van de negentiende eeuw is aangelegd. “We weten dat die ook nog eens in een watergang ligt, een soort brede sloot. Daarin kunnen we vondsten doen die teruggaan tot in de veertiende eeuw”, aldus Klomp. Tijdens eerdere opgravingen op het Katwolderplein vonden de archeologen afval van een pottenbakker en een beerput van het Wytenhuis, een soort bagijnenklooster dat rond 1380 is gesticht. “De kans is dus groot dat we weer materiaal van de pottenbakker gaan vinden”, verwacht de stadsarcheoloog.

De onderzoeksplek in de Kamperpoort is volgens hem in vroeger tijden een apart gebied, een soort wijk, buiten de stadsmuren geweest. “We hebben het idee dat er meerdere pottenbakkers hebben gezeten. En op zich vind ik het niet zo verwonderlijk dat deze brandgevaarlijke werkzaamheden buiten de stadsmuur zaten. Bij de Smeden, het Eiland, was dat ook zo. Dát gebied is later wel binnen de muren komen te liggen.”

Voor het onderzoek in april wordt drie à vier weken uitgetrokken. Klomp: “We weten wat de onderzoeksvragen zijn en waarop we antwoord willen hebben, met name over het riool en de oude watergang.” Zijn idee is om nieuwe vondsten direct te plaatsen in de speciale Hoogstraat-vitrine in het stadhuis aan het Grote Kerkplein. Daar is tot 30 juni de tentoonstelling ’30 jaar archeologie in Zwolle’ vrij te bezichtigen.