ZWOLLE - Na diverse mega-projecten is Janpieter Boudens van theatergezelschap SUUS wel toe aan ‘wat kleiners’. Gesprekken met Hib Anninga, eigenaar van de Anningahof, leidden tot nieuwe ideeën. Het volgende, toch weer grote, theatrale project van het gerenommeerde Zwolse gezelschap is dan ook op 28, 29, 30 juni en 5, 6, 7 juli te zien in het beeldenpark aan de Hessenweg.
Het werd Boudens en Anninga al gauw duidelijk dat het park zich niet leent voor een toneelvoorstelling of theater met een tribune. Zo ontstond het idee om ‘iets te doen’ met de aanwezige beelden. Boudens besloot tot een wandeling van twee wandelgroepen met een stuk of vijftig deelnemers, bestaande uit onder meer dansers, acteurs en componisten waarmee de stichting al eerder heeft samengewerkt. “Zij mochten volop associëren, waarbij de enige voorwaarde was dat het beeld centraal moest staan”, legt hij uit. “Dat kon zijn met een gedicht, theatermonoloog of een dans. Op deze wijze is de nieuwe voorstelling ontstaan, waarbij de bezoekers in groepen van 35 mensen door het park gaan en daar worden verrast met heel diverse optredens.”
Een a-typische SUUS-voorstelling? “Niet echt”, volgens Boudens. “We hebben twee keer eerder een poëzievoorstelling met verschillende disciplines gehad die aan deze doet denken. Die waren toen in het Potgieterpark en Park Eekhout.” Dit keer ervaren bezoekers op hun weg dans, poëzie, vocaal, instrumentaal, performance (draadfiguren), slagwerk en vertellingen. In de Anningahof worden daarvoor zes gecentreerde plekken gevormd waar bij ieder voorstellingen van 15 à 20 minuten te zien zijn. Boudens: “In feite zijn het allemaal losse producties. Heel spannend, ook of dat qua planning en geluid gaat kloppen.”
“Het vergt ook wat van het publiek”, vervolgt hij. “Nemen ze de teksten aandachtig op of laten ze zich gewoon verwonderen? We hebben er eigenlijk geen ervaring mee. Ik verwacht voor deze productie mensen die zijn geïnteresseerd in beeldende kunst en dat in breder perspectief willen zien. Bezoekers zullen daarvoor open moeten staan. Zeker bij de vraag: wat is je associatie bij een beeld? Bezoekers moeten dus nieuwsgierig zijn en op een andere manier willen kijken of luisteren. Hebben ze dezelfde associaties als de kunstenaar en zien ze de humor ervan in? Heel spannend weer.”
Zie voor meer informatie en het bestellen van kaarten www.stichtingsuus.nl.