ASSENDORP - Stichting SUUS begint 2018 met haar 41ste productie: Vospominanye, het Russische woord voor herinnering. De voorstellingen zijn in de theaterzaal van Stadkamer aan de Zeven Alleetjes 1a.
In de voorstelling gaat het om de herinnering van de componist Pjotr Iljitsj Tsjaikovsky aan zijn jonge neef Vladimir (‘Bob’) Davydov, op wie hij verliefd was. “De relatie tussen Bob en Tsjaikovski was in die tijd een absoluut taboe en wordt ook in biografieën over de componist zeer summier besproken”, weet Janpieter Boudens. “De brieven die Tsjaikovski schreef aan Bob zijn pas recent gedeeltelijk vrijgegeven; de brieven van Bob bevinden zich nog steeds achter slot en grendel. Rondom de doodsoorzaak van de componist heerst veel geheimzinnigheid. Inmiddels is wel duidelijk dat er geen sprake was van cholera door het drinken van een glas ongekookt water, zoals nog steeds in de muziekgeschiedenisboeken wordt vermeld. Al in de dagen rond zijn dood waren er heel andere geruchten in omloop. Een ‘rechtbank van vrienden’ had hem duidelijk gemaakt dat, als zijn relatie met Bob bekend zou worden gemaakt aan de Tsaar, dit zou leiden tot verbanning naar Siberië en verlies van eer.”
Tsjaikovski zag zijn laatste symfonie, de ‘Symfonie Pathetique’, opgedragen aan zijn neef Bob, als een hoogst persoonlijke bekentenis, een muzikale noodkreet over zijn leven en zijn liefde. Het zijn drie elementen die de voorstelling bijzonder maken, legt Boudens uit. “In de eerste plaats is dat het spel van Gerard Zuyderhoff als Tsjaikovski en daarnaast de muziek van Alex Manassen. Hij heeft, met gebruikmaking van muziek van Tsjaikovski, een elektronische compositie gemaakt. In die compositie zijn weer teksten verwerkt van gedichten van Poesjkin, Ljermontov en Goethe. Tsjaikovski kende die gedichten. Ze geven stuk voor stuk zijn gevoelswereld en gemoedstoestand weer. Tot slot spelen vijf poppen (gemaakt door Hennie Schippers) een belangrijke rol.”
De poppen worden bespeeld door Hennie Schippers en Marita Satink. Het gaat daarbij om Vladimir (Bob) Davydov, de neef en geliefde van Tsjaikovski, Baron Rudolph Buchshoevden, klasgenoot van Bob en zijn mededinger, Nadezjda von Meck, die hem financieel steunde op de wat wonderlijke voorwaarde dat ze elkaar nooit mochten ontmoeten en twee figuren uit zijn opera ‘Jevgeni Onegin’, te weten Jevgeni en Tatjana. Boudens: “De briefwisseling tussen deze twee personages vertoont een duidelijke parallel met de briefwisseling tussen Tsaikovski en de vrouw met wie hij was getrouwd, maar met wie hij nauwelijks heeft samengeleefd.” Frans Leenderts is verantwoordelijk voor script en regie.
Deze 41ste productie van Stichting SUUS is te zien op 12, 13, 19 en 20 januari om 20.30 uur en op 14 en 21 januari om 14.00 uur. Kaarten kosten 15 euro en zijn te reserveren via de website www.stichtingsuus.nl.