ZWOLLE – Stichting RIBW, de instelling voor begeleiding en beschermd wonen in Zwolle, wil een cliënt het huis uitzetten, omdat hij herhaaldelijk te veel overlast veroorzaakt in de woonwijk. Maar ja, waar moet die jongeman, amper achttien jaar oud, dan heen?
De straat op? Of naar daklozenopvang De Herberg voor bed, bad en brood? “Absoluut geen goede plek, daar is het wachten op moeilijkheden”, zegt de advocaat van de man. De cliënt woont sinds een jaar in een begeleid-woonproject van de RIBW. Niet op één plek, Hij heeft al drie adressen versleten voor hij in een flat in Stadshagen belandde. Maar ook daar gaat het mis. “Schreeuwen, vloeken, intimideren, dwingen, bedreigen”, somt de zorginstelling op in haar dagvaarding tot het kort geding waarin de rechter donderdag om ontruiming wordt gevraagd. Agressie tegen eigen begeleiders, maar ook tegen omwonenden. “Een buurvrouw is echt erg bang”, voegt de advocaat van RIBW eraan toe. En dan is er geluidsoverlast omdat de bewoner nogal van muziek houdt en de schuif van de speaker vaak te hoog zet. Voor de zorginstelling is de maat vol. Ze wil wel ambulante begeleiding bieden, maar niet meer verantwoordelijk zijn voor de woonsituatie. Ze denkt wel mee over alternatieven. Op dit moment lijkt dat alleen de Herberg te zijn.
Aan de andere kant wordt door de advocaat van de jongeman opgeworpen dat de Zwollenaar juist een lerende puber is en dat het met stapjes echt wel vooruit gaat. “De laatste twee weken zijn er in elk geval geen meldingen meer geweest van geluidsoverlast.” De waardering voor de vaste begeleiders van RIBW is groot. Ook bij de ouders van de cliënt die zeer betrokken zijn. Van vorige adressen is door de ouders al aangekaart dat ze niet geschikt waren. “Bijvoorbeeld naast een gezin met een baby, dan weet je dat er moeilijkheden komen.” Helaas heeft de begeleid-wonen instantie geen stapel adressen op de plank die beter geschikt zouden zijn.
Binnenkort begint psychiatrische behandeling bij Dimence, die ook gedragsverbetering teweeg kan brengen. Er was op dat gebied even een vacuüm, omdat de cliënt meerderjarig was geworden en daardoor niet meer bij de jeugdpsychiatrie terecht kon. De zorginstelling wil het allemaal niet afwachten. Over twee weken beslist de rechter of ontruiming binnen week gerechtvaardigd is.