De Swollenaer

Maandag, 16 september 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

OM overweegt stappen na 'geënsceneerde aanslag'

OM overweegt stappen na 'geënsceneerde aanslag'
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE (JPZ) – Het Openbaar Ministerie gaat er niet langer van uit dat in augustus vorig jaar de leider van 'antiracismeclub' Marron United ontsnapt is aan een moordaanslag. De officier van justitie vindt het aannemelijk dat de mislukte aanslag in Zwolle in scene is gezet door de aangever. Tegen twee verdachten eiste ze dinsdag zes maanden cel voor openlijke geweldpleging.

De moordpoging, waarvoor het duo terechtstond, achtte ze niet bewezen. Het Openbaar Ministerie sluit niet uit dat het nog stappen onderneemt tegen de aangever. Deze Zwollenaar was lang de leider van deze club. Op 13 augustus werd hij bij zijn woning in Stadshagen door twee mannen aangevallen. Op een eerdere zitting werden de beelden getoond, opgenomen door de bewakingscamera aan de gevel van zijn woning. Te zien is hoe een van hen een pistool richt op het slachtoffer. Zijn vriendin ziet in huis de beelden en belt geschrokken de politie. Een getuige ziet twee gemaskerde mannen door de wijk rennen. Hij achtervolgt vervolgens de auto waarin ze vluchten. Omdat deze getuige het kenteken doorgeeft, wordt snel de wagen door de politie tot stoppen gedwongen.

In de auto zit alleen de 21-jarige Marcus S. uit Weesp. In de wagen ligt de telefoon van de tweede verdachte, de 24-jarige Dennis O. uit Groningen. Daarop is de snelste route gezocht naar de woning van het slachtoffer. Als de aangever van de politie hoort dat deze twee heren verdachten zijn, wil hij niet langer meewerken aan het strafrechtelijk onderzoek. Waarom niet? Het duo is lid van Marrons United, waarvan de aangever de president of 'general' is. Deze club werd landelijk bekend toen ze aangaf hard te willen optreden tegen personen die lawaai zouden willen maken op de Dam tijdens de Nationale Dodenherdenking. Ook is de aangever gefilmd door BNN-Vara voor een televisieprogramma. Die opnames vonden toevallig plaats vlak nadat de president aan een aanslag ontsnapt zou zijn.

Pas in november komen de twee verdachten met een geheel nieuwe verklaring. Ze geven aan dat het de president was die deze twee 'prospects', ofwel aspirant-leden, de opdracht gaf mee te werken. Het was het idee van de aangever om een aanslag in scene te zetten. Volgens S. mogelijk vanwege een publiciteitsstunt. De president maakte eerder een rapnummer dat draaide om de moord op een oom van hem. De aanslag moest lijken alsof de dader van die moord – een familielid – nu ook de aangever om wilde leggen. Verdachte O. legde dezelfde verklaring af, maar alleen schriftelijk. Hij is sinds het voorval ondergedoken. Volgens zijn raadsvrouw vreesde de man vastgezet te worden voor iets dat hij niet gedaan heeft. Hij zou eerder al vijf maanden in een andere zaak onterecht vastgezeten hebben. Als de twee verdachten de waarheid zeggen, valt op hoe knullig de aanslag in scene is gezet. Over wat er zou gebeuren als ze werden aangehouden, hadden S. en O. nooit nagedacht. Vlak voor de 'aanslag' appte een van hen naar een telefoonnummer – eindigend op 5001 – 'we komen vijf minuten later'. Uit onderzoek van de recherche blijkt dat dit het nummer van de aangever was, aldus de officier van justitie.

S. zat in deze zaak 4,5 maand vast. Hij is geen lid meer van Marron United. Waarom werkte hij mee, vroeg een van de rechters. “De 'general' vroeg mij wat en dat voer ik dan zonder na te denken uit.” Zijn advocaat wil dat de rechtbank het bij die 4,5 maand laat. “Kwaadaardige intenties heeft mijn cliënt nooit gehad.”

Vonnis op 29 januari.