De Swollenaer

Maandag, 15 juli 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

'Steekpartij Stadshagen was noodweer'

'Steekpartij Stadshagen was noodweer'
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE (JPZ) – De 47-jarige Zwollenaar die verdacht wordt van het neersteken van een man in augustus dit jaar zegt dat hij handelde uit noodweer. Hij moest zijn toenmalige vriendin beschermen, zei hij donderdag in de rechtszaal.

De steekpartij had plaats in de nacht van 18 op 19 augustus in een woning in de wijk Stadshagen. Het latere slachtoffer zou die dag al eerder aan de deur geweest zijn van de woning van zijn ex-vriendin. Die vrouw was op dat moment de vriendin van André M. Hij deed de deur open en moest een aanval van het latere slachtoffer afweren, zei hij tegen de rechters. “Ik laat toch niet de deur open om haar maar weer te laten mishandelen.” Bij de steekpartij raakte het slachtoffer zwaargewond. Onduidelijk nog is wiens mes het was. Ook wordt onderzocht of het slachtoffer een contactverbod had nadat hij eerder zijn ex-vriendin aangevallen zou hebben. M. zit sinds augustus vast en wordt nu verdacht van een poging doodslag of het toebrengen van zwaar letsel. Donderdag werd op de zitting bekend dat hij in het eindtraject van een eerder opgelegde terbeschikkingstelling loopt. De tbs was onder voorwaarden beëindigd. Komende maand wordt in de rechtbank in Utrecht beslist of zijn behandeling opnieuw wordt opgestart.

Donderdag werd de zaak nog niet inhoudelijk behandeld. Zo wil advocaat Fabian Siccama onder meer dat er nog getuigen gehoord worden. Deze getuigen moeten zich uitlaten over het door M. geschetste scenario. Een van de getuigen beweerde eerder dat het slachtoffer altijd een mes bij zich droeg, maar deze dag niet. Ook verzocht de advocaat om zijn cliënt op vrije voeten te stellen. M. kan dan in het kader van de nog lopende tbs in een kliniek worden opgenomen. “Laten we geen tijd verliezen.”

De rechtbank wees de verzoeken tot nader horen van de getuigen toe. Wel blijft M. vastzitten. Mogelijk wordt in februari de zaak inhoudelijk behandeld.