De Swollenaer

Donderdag, 25 april 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Phion verzorgt Bachserie op zondagmiddag in Academiehuis de Grote Kerk

Phion verzorgt Bachserie op zondagmiddag in Academiehuis de Grote Kerk
Foto: Gerard van der Sluijs
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE - In Academiehuis de Grote Kerk klinkt komend seizoen vijf keer Bach op het hoogste niveau. Vijf keer is het ‘Himmelsburg Ensemble’ te gast. Voor het eerst op 4 oktober.

Het ensemble is vernoemd naar de beroemde slotkerk in Weimar, waar Bach enkele jaren werkte. Dit ensemble bestaat uit Bachspecialisten afkomstig uit Phion, het orkest van Gelderland en Overijssel. Deze fusieorganisatie, waarin het Orkest van het Oosten en het Gelders Orkest samenwerken, krijgt hiermee een prominente plek op één van de Zwolse concertlocaties. Een bijzondere samenwerking tussen Phion, Zwolse theaters en Academiehuis de Grote Kerk maakt de serie mogelijk.

Themaconcerten

Op vijf zondagen staat het meesterschap van Bach in al zijn facetten centraal. Zijn mooiste cantates uit zijn Weimar-periode zijn te horen. Maar ook suites, vioolconcerten en concerti grossi komen voorbij in dit afwisselende vijfluik. Ieder van de vijf concerten heeft zijn eigen thema. Het thema van het eerste concert op 4 oktober is ‘Bach en de hertogen van Weimar’. In 1708 kwam de 23-jarige Bach als organist in dienst bij de hertogen van Weimar. Na zijn promotie tot concertmeester in 1714 mocht Bach ook concerten en cantates leveren.

Vioolconcert

Op de eerste zondagmiddag staat de tijd van deze jonge Bach centraal. Zo klinkt er het vioolconcert in d, BWV 1052R met als soliste Carla Leurs, die het ensemble aanvoert samen met klavecinist Pieter Dirksen. Ook is zangeres Johannette Zomer te gast. Zij vertolkt wat door velen de mooiste solo-cantate wordt genoemd: Cantate Mein Herze schwimmt in Blut, BWV 199.

Veilig

Het team van Zwolse theaters en Academiehuis de Grote Kerk heeft in de afgelopen maanden veel ervaring opgedaan in het veilig laten verlopen van concerten. Voor het concert in de grote ruimte worden slechts 120 kaarten verkocht. Met dat aantal in de grote, hoge ruimte is volgens de organisatoren een uniek, maar zeker ook veilig bezoek gegarandeerd. De overige concerten uit deze serie zijn op 6 december, 31 januari, 21 februari en de verjaardag van Bach: 21 maart 2021. Bezoek voor meer informatie en kaarten www.zwolsetheaters.nl.