De Swollenaer

Vrijdag, 22 november 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Kleurrijke ‘Bankjes van Verandering’ moeten ontmoeting en gesprek stimuleren

Kleurrijke ‘Bankjes van Verandering’ moeten ontmoeting en gesprek stimuleren
Foto: Erik-Jan Berends
Redactie: Erik-Jan Berends

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE-ZUID – Op de Zwolse locaties Zandhove en Oude Mars van Zorgspectrum Het Zand zijn woensdag ‘Bankjes van de Verandering’ feestelijk onthuld. De bankjes moeten mensen uitnodigen elkaar te ontmoeten en met elkaar in gesprek te gaan.

“De bankjes symboliseren de veranderingen die wel allemaal in het leven ervaren “, vertelt geestelijk verzorger Carolien Riemersma in haar openingswoord. “Er zijn in feite twee aanleidingen voor de komst van de bankjes”, legt projectcoördinator Moniek Beltman uit. “In onze organisatie is de laatste tijd het nodige veranderd én voor de bewoners die hier komen wonen, is dat een heftige verandering.” Met die basis zijn er op de locaties van Het Zand workshops gehouden onder leiding van kunstenares Gea Boon. Zowel medewerkers, bewoners als vrijwilligers mochten iets in eigen kleuren op de bankjes schilderen. Beltman: “Als symbool hebben we de natuur genomen, omdat die ook altijd verandert. Nu maar hopen dat de banken uitnodigen om te gaan zitten en in gesprek te gaan of lekker te mijmeren.”

In totaal gaat het bij Het Zand om zes bankjes. “Het is bijzonder om te zien dat ze toch ieder een eigen identiteit hebben gekregen”, zegt Beltman met een glimlach. “In Staphorst zie je bijvoorbeeld het stipwerk terug, hier bij de Oude Mars zie je meer pastelkleuren. Dat komt onder meer, denk ik, omdat hier wat jongere mensen wonen.” Ze hoopt dat niet alleen mensen betrokken bij Het Zand op de bankjes gaan zitten, maar vooral ook buurtbewoners. “We werken steeds meer samen met openbare basisschool de Marshof. Die kinderen hebben we bewust ook uitgenodigd in de hoop dat ze terugkomen met hun ouders. We willen ook graag duidelijk maken dat het niet spannend is om hier te komen. Ik denk dat omwonenden denken dat ze hier de woonruimte van anderen betreden. We heten ze echter van harte welkom in onze tuin en dierenweide.”

Het Zand heeft de Oude Mars nu bijna zes jaar in gebruik. Er wonen 32 bewoners met niet aangeboren hersenletsel, allen jonger dan 65 jaar. De mensen hebben vaak een hersenbloeding gehad of MS en zijn daarom aangewezen op een beschermde woonomgeving. “Zij maken gewoon onderdeel uit van de wijk en willen graag burencontact, net zoals jij en ik”, maakt Beltman duidelijk. “Ook zij willen graag gewoon meedoen.” Een buurtbewoner met een hond komt even langs. “De bewoners mogen zelf geen huisdieren hebben. Dus ook zijn regelmatige bezoek ik heel welkom”, besluit de projectcoördinator.

De komst van de bankjes is mede mogelijk gemaakt dankzij steun van het Oranjefonds en Stichting Vrienden van Het Zand.