De Swollenaer

Zaterdag, 23 november 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Echtpaar Van ’t Zand viert 70-jarig huwelijksfeest

Echtpaar Van ’t Zand viert 70-jarig huwelijksfeest
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE – Klaas van ’t Zand en Sebilla Barbara Jansje Bos hebben zondag hun 70-jarig huwelijksfeest gevierd. Van ’t Zand is geboren op 4 juni 1926 in Zwollekerspel en zijn echtgenote op 17 januari 1925 ook in Zwollekerspel.

Het echtpaar ontmoette elkaar bij een broer van mevrouw Van ‘t Zand. Ze zijn getrouwd op 18 februari 1948 in Dalfsen, hebben zes kinderen (twee dochters en vier zonen), veertien kleinkinderen en negentien achterkleinkinderen. Ze hebben gewoond in Haarlem, Heemstede op meerdere locaties en nu in Zwolle. Van ’t Zand was bakker, kok bij de marine, medewerker van Gelder Papier in Velzen tot het faillissement, daarna stadspost, hij verzorgde het rijden van verstandelijk gehandicapten en deed andere werkzaamheden die maar voorhanden waren. Zijn echtgenote werkte in de huishouding en later in de ouderenzorg.

Van ‘t Zand was een gepassioneerd tuinier en had een volkstuin, samen met vriend en collega Piet Ruigrok. De groente werd in wekflessen gedaan en zo bewaard om later in het jaar te kunnen eten. Ook in Schalkwijk in Haarlem was hij veel met de tuin bezig en kon hij van alles vertellen over de planten in de tuin. Mevrouw van ’t Zand is creatief; ze maakt kleding voor zichzelf en haar kinderen achter de naaimachine of breiend. Ze heeft diverse cursussen gevolgd voor het maken van poppen en fantasiedieren. Veel exemplaren zijn te bewonderen voor de voordeur van hun appartement.

Het echtpaar is lang lid geweest van korfbalvereniging Rapid: Van ‘t Zand als begeleider van de jeugdteams en lid van het bestuur en mevrouw van ‘t Zand als speelster. Aan het eind van het jaar moesten er oliebollen worden gebakken voor de extra inkomsten, ‘je moet wat over hebben voor zo’n vereniging’.

De echtelieden zijn allebei vrijwilliger geweest in ‘het kruispunt’, opvang van dak en thuislozen in Haarlem. Ook waren ze zeer betrokken bij de oudere mensen op het werk van mevrouw van ‘t Zand in het bejaardenhuis. Ze hebben diverse ouderen ondersteuning gegeven in de laatste levensfase. Op dit moment voelen ze zich zeer betrokken bij hun klein- en achterkleinkinderen, het liefst willen ze alle verjaardagen bijwonen. Vroeger ging de familie op vakantie naar ‘ons centrum’ in Driebergen. Dat betekende een compleet verzorgde vakantie tot en met de warme maaltijd met drilpudding toe. Later gingen ze naar Hde arskamper dennen.

Halverwege de jaren zeventig kwam de eerste auto, een Simca 1000, waarvan de motor achterin zat. Voorin de kofferbak lag een zandzak om te voorkomen dat de voorwielen gingen stuiteren bij hogere snelheid. Als de heer van ‘t Zand naar zijn werk ging, startte de auto niet altijd. Omdat hij in de ploegendienst werkte kon het gebeuren dat een van de kinderen uit bed werd getrommeld om vijf ‘s morgens en een buurjongen moest halen om samen de auto aan te duwen.